Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-18
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2019.07.26 07:15.)

A SpaceX legújabb teherűrhajója Floridából indult, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé tart.

A startot egy Falcon-9 hordozórakétával, Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről hajtották végre, magyar idő szerint július 26-án 0:01-kor. (Az időzónák eltérése miatt helyben akkor még az előző napot mutatta a naptár, Floridában este 6 óra 1 perc volt.) Ez a SpaceX sorrendben 18. teherszállító útja a NASA-val a CRS (Commercial Resupply Services) program keretében kötött kereskedelmi megállapodás értelmében. A 3,04 milliárd dollár összegű szerződést eredetileg 2008-ban írták alá, majd később meghosszabbították, így összesen 20 teherszállító utat finanszíroznak belőle. Most először fordul elő, hogy az újrahasznosítás jegyében a Dragon teherűrhajó egyes (a visszatérő részt alkotó) szerkezeti egységei már nem is a második, hanem a harmadik alkalommal repülnek az űrbe. Előzőleg a 2015 áprilisában, valamint a 2017 decemberében indított teherűrhajókhoz használták már ezeket. A Dragon jövőre kifutó első generációjának képviselőit legfeljebb három alkalommal történő űrutazásra fejlesztették.


(Kép: SpaceX)

Az indításhoz használt Falcon-9 rakéta első fokozata is újrahasznosított, májusban repült először. Most a Cape Canaveral területén kijelölt leszállóhelyre (Landing Zone-1) tért vissza, mintegy 8 perccel az indítás után.

A Dragon CRS-18 két nappal később érkezik az ISS-hez. Rakományában a megszokott módon ellátmány, alkatrészek, kísérleti eszközök találhatók. Az amerikai fejlesztésű 3D BioFabrication Facility például lágy emberi szövetek 3D nyomtatásával kísérletez majd a súlytalanság körülményei között. A távlati cél transzplantációs célra szolgáló szerveket előállítani. Egy 40 nőstény egeret tartalmazó kísérleti eszköz is helyet kapott a Dragon belsejében. Nagyjából egy hónap múlva, a Dragon kapszulájának landolásakor az egerek közöl 30 is visszatér a Földre, míg további tíz rágcsáló az űrállomáson marad, hogy rajtuk a súlytalanság hosszabb távú hatásait vizsgálják.

A Dragon külső rakterében ez alkalommal az IDA-3 (International Docking Adapter-3) berendezés kerül fel az ISS-re. Ez az adapter a Boeing és a SpaceX által fejlesztett, hamarosan talán már repülő új emberszállító űrhajók dokkolását teszi majd lehetővé. A Boeing gyártmánya, az IDA-3 a harmadik a dokkolóadapterek sorában, azt az egységet (IDA-1) hivatott pótolni, amely 2015-ben at egyik Dragon (a CRS-7) startbalesete során megsemmisült. Az IDA-2 2016-ban jutott fel az ISS-re, és az új dokkolási mechanizmust már tesztelték is idén márciusban, amikor a SpaceX emberes Crew Dragon űrhajója – egyelőre űrhajósok nélkül, automata üzemmódban – meglátogatta az űrállomást.


Az IDA-3 (fent) elhelyezése a Dragon teherűrhajón, az indítás előtt, a szerelőcsarnokban. (Kép: NASA / Isaac Watson)

Felérkezés után az űrállomás robotkarjával helyezik majd át az IDA-3-at a kijelölt helyére, a Harmony modulnak a felső, a Földdel átellenes oldalán található dokkolónyílásához. Két működő IDA azt jelenti majd, hogy a kereskedelmi alapon fejlesztett amerikai Crew Dragon és/vagy Starliner űrhajókból egyszerre akár kettő is tartózkodhat „kikötve” az űrállomásnál.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021