Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Dragon CRS-17 visszatért
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2019.06.04 14:15.)

A SpaceX teherűrhajója a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) járt, küldetését befejezve közel 2 tonnányi rakománnyal landolt a Csendes-óceánban.

A Dragon CRS-17 jelű útja május 4-én kezdődött Floridában, a teherűrhajó két nappal később dokkolt az ISS-nél. A küldetés június 3-án, magyar idő szerint 23:48-kor végződött Kalifornia partjaitól nem messze, amikor a visszatérő kapszula az óceán vizébe ereszkedett. A teherűrhajó előzőleg 18:01-kor hagyta el az űrállomást, benne a Földre szállítandó kísérleti mintákkal, berendezésekkel.


A Dragon CRS-17 a Canadarm-2 robotkar végén, az önállósodás pillanataiban. (Kép: NASA / David Saint-Jacques)

A Dragon CRS-17 a felfelé vezető úton 338 kg-nyi, az űrhajósoknak szánt ellátmányt, 357 kg tömegben az ISS amerikai szegmensére szánt alkatrészt, 75 kg számítástechnikai berendezést, 10 kg űrsétákhoz használatos eszközt, és további 11 kg-os csomagot vitt magával az orosz Roszkoszmosz megbízásából. Mindez a hermetizált kabinban utazott, szolgálati és kísérleti célú berendezésekkel együtt. A külső rakodótérben a később az űrállomás külsejére áthelyezett műszerek utaztak, például a légköri szén-dioxid mérésére szolgáló OCO-3 berendezés, valamint az amerikai hadsereg STP-H6 kísérleti műszercsomagja. A teljes rakomány 2482 kg-ot tett ki.

A négy hetes küldetés befejezése előtt a Dragont az űrhajósok feltöltötték a visszaszállításra kijelölt dolgokkal. Az űrállomáson elvégzett kísérletek közül, amelyeknek a mintáit most visszahozták, érdemes megemlíteni például a fehérjekristályok növesztését súlytalanságban, amitől a rákos betegek kezelésében és a sugárvédelemben várnak eredményeket. Ugyancsak kísérleteztek speciális, erős, élelmiszer-kiegészítő termékekhez is felhasználható antioxidánst termelő algákkal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021