Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb Hattyú tart a Nemzetközi Űrállomáshoz
(Rovat: Az űrállomás és az USA - 2019.04.18 07:15.)

A tizenegyedik menetrendszerű Cygnus teherűrhajó április 17-én startolt, pénteken érkezik az űrállomáshoz.

A Cygnus (magyarul: hattyú) teherűrhajó (S.S. Roger Chaffee) 2019. április 17-én, magyar idő szerint 22:46-kor indult a legendás Wallpos-szigeti űrközpontban (Virginia állam) található MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) LP-0A indítóállásról.


Útban a startálláshoz. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A Northrop Grumman Innovation Systems (korábban Orbital ATK) és a Thales Alenia Space által fejlesztett és gyártott Cygnus továbbfejlesztett (ún. Enhanced Cygnus – lásd táblázatunkat és ábránkat) változata 2015 decembere óta nyolcadik alkalommal került a világűrbe.Balra az eredeti, jobbra a továbbfejlesztett Cygnus teherűrhajó rajza. (Kép: Wikipedia)

A Cygnus mostani, NG-11 jelű repülésén a rakomány a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szállítandó szokásos ellátmányon (élelmiszer, tudományos és műszaki eszközök, űrséta-felszerelések, stb.) kívül egy sor nanoműholdat is tartalmaz. Ezek közül kiemelendő

  • a NASA három CubeSatja (Aeternitas, Ceres, Libertas), melyek az ELaNa-26 küldetés keretében, konstellációban fognak repülni,
  • a NASA Seeker Demo kísérlete, amely űrjárművek ellenőrzésének lehetőségeit teszteli,
  • a lengyel SatRevolution ¦wiatowid műholdja és
  • a szintén lengyel egyetemi diákműhold, a KRAKsat.
A CubeSatokat később, az űrállomástól való távozást követően, magasabb pályáról engedik majd önálló útjukra. Új fejlesztésként most először helyzetstabilizáló giroszkópok is kerültek a Cygnusra, lehetővé téve, hogy üzemanyagot takarítsanak meg, s az ISS-től való eltávozás után akár egy évig is önálló programot hajthassanak végre a teherűrhajókkal. A mostani NG-11 kiterjesztett küldetése várhatóan júliusban indul, miután elvégezte elsődleges teherszállító feladatát. Az űreszköz a tervek szerint legalább októberig, a következő Cygnus (NG-12) indításáig pályán marad.


A hordozórakéta ezúttal az Antares 230-as konfigurációja volt, melynek első fokozatában két RD-181-es, második fokozatában pedig egy Castor 30XL rakétahajtómű üzemel. A Cygnus teherűrhajó másfél napos repülés után közelíti meg az ISS-t, ahová automatikus üzemmódban közelít, majd a kanadai robotkarral fogják be és csatlakoztatják. A rakományba a Cygnus repülések során most először kerültek friss, időérzékeny elemek, mintegy 150 kg tömegben. Ezeket a start előtt kevesebb mint egy nappal helyezték el a fedélzeten. Köztük 40 egér is utazik, amelyek immunrendszerét vizsgálják majd a súlytalanság körülményei között. (Hasonló kísérleti egységek korábban Dragon teherűrhajókkal már jutottak fel az ISS-re.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024