Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon az óceánban
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2019.03.08 22:00.)

Méghozzá ezúttal az Atlanti-óceánban. Sikeresen befejeződött az új Crew Dragon első demonstrációs repülése, még emberek nélkül.

A SpaceX vállalat Crew Dragon (Dragon-2) űrhajójának Demo-1 jelű küldetése március 2-án indult a floridai Kennedy Űrközpontból, egy Falcon-9 hordozórakétával. Az űrhajó 27 órával később rendben megérkezett és csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Az űrállomás három főből álló személyzetének tagjai nem sokkal később átmentek az űrhajóba, amiben csak a Ripley névre „hallgató” bábu utazott fel – egyelőre. (Ha minden jól megy, a következő, 2. számú demonstrációs repülésen már két űrhajós is részt fog venni, a tervek szerint július folyamán.) Ott elvégezték a szükséges méréseket, vizsgálatokat, és átpakolták a bázisra a felszállított közel 200 kg-nyi rakományt is.


Anne McClain, a NASA ISS-en tartózkodó űrhajósa a Crew Dragon belsejében. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A visszaúton is belekerült a kabinba némi rakomány, összesen mintegy 150 kg tömegben, köztük egy meghibásodott űrruhatartozék és kísérleti minták. A négy ülés egyikét pedig Ripley, a bábu foglalta el. A Crew Dragon kapszulája – ellentétben a teherszállító változatéval, amely a Csendes-óceánba szokott visszatérni – Floridától keletre, az Atlanti-óceán vizébe ereszkedett le, március 8-án magyar idő szerint 14:45-kor. A pontosan a kijelölt helyen való leszállással sikeresen véget ért az új űrhajótípus öt napig tartó első repülése az ISS-hez.


Az ejtőernyőkkel fékezett kapszula vízbe érésének pillanata. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A NASA összességében kb. 8 milliárd dollárt költött a SpaceX és a Boeing kereskedelmi alapú űrhajófejlesztéseinek támogatására. Most már belátható időn belül bekövetkezhet, amire 2011 óta várnak az Egyesült Államokban: nem egyedül az orosz Szojuz űrhajókon múlik majd, hogy a NASA űrhajósai elérhessék az űrállomást.

A leérkezés a NASA TV videóján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023