Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Boe helyett Fincke
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2019.01.24 12:15.)

Eric Boe, a Boeing idén kipróbálandó új CST-100 Starliner űrhajójának egyik kijelölt berepülője egészségügyi okokból nem tud részt venni a tesztrepülésen.

Boe a Starliner első emberes kipróbálására kijelölt, három űrhajósból álló személyzet egyik tagja volt. A kereskedelmi alapon, a NASA megbízásából fejlesztett két amerikai űrhajótípus egyikének a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) tervezett próbarepülésén Boe helyett egy másik gyakorlott űrhajós, Mike Fincke vesz majd részt. A Boe visszalépését kiváltó, magántermészetű egészségügyi okot a NASA szokás szerint nem részletezte, amikor bejelentették a változást.

Fincke és Boe valójában szerepet cserélnek, ugyanis Fincke eredetileg a houstoni Johnson Űrközpontban a repülésirányítás helyettes vezetője lett volna. Az amerikai űrrepülés történetében egyébként ez a hatodik eset, hogy valakit egészségügyi okokból visszahívnak a kijelölt személyzetből.


Mike Fincke a NASA jelenlegi űrhajóscsapatának egyik legtapasztaltabb tagja. Eddig három alkalommal járt a világűrben. Kétszer orosz Szojuz űrhajóval érkezett hosszú időtartamú küldetésre az ISS-re, egyszer az Endeavour űrrepülőgéppel jutott el az űrállomásra. Összesen 381 napot töltött a Föld körül. (Kép: NASA)

A Boeing Starliner nyárra vagy ősz elejére tervezett első emberes próbarepülésén (Boe-CFT) a személyzet másik két tagja az újonc Nicole Mann és a veterán Chris Ferguson lesz. Pontos időpontot még nem lehet tudni, és az függ majd a Stirliner legelső, még emberek nélküli próbaútjának sikerétől is. Ez márciusban vagy áprilisban várható.

A másik űrhajófejlesztő magáncég, a SpaceX várhatóan már hamarosan, februárban elindítja a saját új Dragon-2 (Crew Dragon) űrhajójának automata tesztrepülését az ISS-hez. A startot végrehajtó Falcon-9 rakéta már készül az első fokozat statikus tesztjére a floridai Kennedy Űrközpont történelmi 39A indítóhelyén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021