Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A SpaceX tizenötödik teherűrhajója
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2018.06.30 06:15.)

A Dragon CRS-15 közel 2,7 tonna rakománnyal elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A Falcon-9 hordozórakéta június 29-én, magyar idő szerint 11:42-kor emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveral 40-es startállásából. A SpaceX magáncég a NASA megbízásából vesz részt az ISS ellátásában.

A Falcon-9 első fokozata április 18-án már repült, akkor a NASA exobolygók kutatására szánt TESS űrtávcsövét állította pályára. A fokozat egyébként az utolsó volt, amelyet a korábbi, Block 4 jelzésű sorozatból gyártottak a SpaceX-nél. Egyúttal a most repül utoljára ilyen típusú Falcon-9 rakétafokozat. Az új, már a gyors újbóli hasznosításokra optimalizált Block 5 sorozat májusban mutatkozott be.


A Dragon külső rakterében elhelyezett, az ISS-re szállítandó berendezések. (Kép: SpaceX)

Magának a teherűrhajónak egyes fő elemei is újrahasznosítottak, 2016 júliusában egyszer már jártak az ISS-nél (CRS-9). A Dragon CRS-15 három napos repülés után érkezik az űrállomás közelébe, ahol robotkaros befogás után csatlakoztatják a komplexumhoz, annak is a Harmony moduljához. A hermetizált raktérben elhelyezett ellátmányt – kísérleti eszközöket, személyes felszerelési tárgyakat, tartalék alkatrészeket, összesen 1712 kg tömegben – az űrhajósok átrakodják majd az ISS-re.

A Dragon fedélzetén most az ISS-re tartó CIMON (Crew Interactive MObile companioN) egy közel gömb alakú, 32 cm átmérőjű és 5 kg tömegű, mesterséges intelligenciát alkalmazó, látó, halló, beszélő és repülő kísérleti robot. Kis túlzással akár a személyzet hetedik tagjának is felfoghatjuk. (Forrás: DLR)

A külső raktérben felvitt eszközök áthelyezésében a robotkar játssza majd a fő szerepet. Sőt ennek a rakománynak egy része is a kanadai gyártmányú robotkarhoz szánt alkatrészből áll. Ezek mellett az ECOSTRESS (ECOsystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station) nevű kísérlet 550 kg-os berendezése utazik, amelyet a JPL-ben (Jet Propulsion Laboratory) fejlesztettek ki, és az űrállomás japán Kibo moduljának külsejére kerül. A növényzet egészségi állapotára (hőmérsékletére) vonatkozó méréseket végez majd távérzékelési módszerrel. Jövőbeli programokat előkészítő kísérletnek szánják, várhatóan egy éven át üzemel majd.


A menetrend szerint a Dragon CRS-15 augusztus 2-án hagyja majd el az űrállomást, hogy visszatérő kabinja – benne földi elemzésre szánt értékes kísérleti mintákkal és alkatrészekkel – landoljon a Csendes-óceánon.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024