Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A súlytalansági kísérletek jövője
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2018.02.01 07:15.)

Valamikor a 2020-as években az ISS működése véget ér. A tudományos kísérleteket azonban folytatni kell – kérdés, hol.

A NASA-nál folyó fizikai és élettudományi kísérletek 2010-es évekre szól terve megvalósulásának félidei áttekintésében az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának illetékes bizottsága tavaly decemberben arra hívta fel a NASA figyelmét, hogy időben készülnie kell arra, hogy a jelenleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén folyó súlytalansági kísérleteket az ISS működési idejének lejárta után is folytassák. A jelenlegi elképzelések szerint a nemzetközi partnerek 2024-ig finanszírozzák az ISS fenntartását (az esetleges hosszabbítás nem kizárt ugyan, de egyelőre erősen bizonytalan), ezért a NASA-nak ki kell dolgozni a súlytalansági kísérletek végzésének 2024 utáni stratégiáját. Mérlegelni kell más platformok, köztük kereskedelmi célú űreszközök használatának lehetőségét. Meg kell határozni a fizikai és az élettudományok területén a prioritást élvező területeket, meg kell tervezni az űrhajósidő biztosítását, a felhasználandó hordozóeszközöket és a kutatás finanszírozását.


Az ISS-en várhatóan csak 2024-ig folyhatnak súlytalansági kísérletek. A NASA-nak időben fel kell készülnie az ezt követő időszakra. (Kép: NASA)

A NASA működéséről szóló 2017. márciusi törvény felszólította a NASA-t, hogy dolgozza ki az ISS utáni korszakba történő átmenet tervét. A jelenlegi rendszerben a kutatások fő finanszírozója a NASA, ehelyett olyan működési rendszerre kell áttérni, amelyben a NASA csak egyike azoknak a felhasználóknak, amelyek az alacsony Föld körüli pályán űrhajósok közreműködésével különböző feladatokat üzleti alapon elvégző magáncégek szolgáltatásait igénybe veszik. A márciusi törvény szerint a NASA-nak az átmenetre vonatkozó részletes jelentést december 1-jéig kellett volna benyújtania a Kongresszusnak, ez azonban eddig nem történt meg.

A Nemzeti Tudományos Akadémia bizottsága emlékeztet arra, hogy az ISS-en belül és a külső platformokon tudományos kísérletek számára rendelkezésre álló létesítményei szinte teljes egészében kiépítettnek tekinthetők, a kapacitásokat azonban már nem célszerű állami pénzből bővíteni, tekintettel az ISS hátralévő korlátozott élettartamára. Hatékonyabbnak és gazdaságosabbnak látszik, ha az igények kielégítéséhez magáncégek fejlesztéseit használják. Mint megállapítják, a kutatási lehetőségek az ISS-en 2018-ben elérik a maximumukat. Ugyanakkor a bizottság a rendelkezésére bocsátott pénzügyi adatokból azt a következtetést vonta le, hogy ha a továbbiakban kevesebb új berendezést készítenek, akkor jelentős források szabadíthatók fel a meglévő eszközök jobb kihasználására.

A jelentés egyértelműen leszögezi, hogy bár a NASA fő célja a 2020-as években és később a Földtől távoli térségek emberes kutatása, ennek ellenére továbbra is szüksége lesz arra, hogy alacsony Föld körüli pályán tudományos kísérleteket végezhessenek. Arra is számítanak, hogy a jövőben megnő az igény az eddiginél hosszabb, akár évekig tartó súlytalansági kísérletekre. Ugyanakkor a jelentés azt javasolja a NASA-nak, hogy vizsgálja meg az automata műholdak és a jelenleg már fejlesztés alatt álló szuborbitális platformok kínálta lehetőségeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021