Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

BEAM: az első év eltelt
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók , Emberes Mars-utazás? - 2017.06.10 08:15.)

Eddig jól vizsgázott a Bigelow Aerospace felfújható kísérleti modulja a Nemzetközi Űrállomáson.


A BEAM, azaz a Bigelow Expandable Activity Module tavaly áprilisban érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz, május vége óta felfújt állapotban van. (Fantáziakép: NASA / Bigelow)

A Bigelow Aerospace cég és a NASA együttműködésében készült BEAM az eltelt idő alatt bizonyította, hogy szerkezete valóban ellenáll az apró mikrometeorit- és űrszemétdarabkáknak. A BEAM belsejében elhelyezett érzékelők képesek voltak detektálni és lokalizálni a becsapódó darabokat. Ahogy várható volt, a rugalmas anyagból készült fal ideális megoldás az ilyen esetekre.


Az ISS 51. személyzetének két tagja, a napokban visszatért francia Thomas Pesquet (jobbra) és a még tovább fenn dolgozó amerikai Peggy Whitson a BEAM belsejében. Az űrhajósok nem vették birtokba a modult, csak adatgyűjtés céljából „néztek be” időnként. (Kép: NASA)

A felfújható lakómodulokhoz nagy reményeket fűznek a szakemberek. Ezek ugyanis kis méretre összehajtogathatók. A merev falú űreszközökből csak akkora méretűeket lehet pályára állítani, amekkora belefér egy hordozórakéta orrkúpja alá. Ezzel szemben a felfújhatók térfogata jelentősen növelhető a világűrben, ami fontos lehet egy jövőbeli holdbázis építésénél vagy a Marsra való utazáskor.


A BEAM-mel végzett kísérletek most következő szakaszában azt is próbálják majd mérni, hogy mekkora védelmet nyújthat a sugárzások ellen. A belsejében elhelyezett két, valós időben adatokat szolgáltató sugárzásmérő műszer (Radiation Environment Monitor, REM) egyikét kísérletképpen különböző (3,3 és 10 mm) vastagságú, félgömb alakú burkolatokkal is beborítják. Ezeket az űrállomáson működő 3D nyomtatóval állítják elő. (Kép: NASA)

A jövőbeli, alacsony Föld körüli pályán túlra kerülő lakómodulok esetében alapvető fontosságú a sugárzások elleni védelem. Az eddigi mérések szerint a BEAM belsejében a galaktikus eredetű kozmikus sugárzás dózisa hasonló az ISS többi, hagyományos moduljában mérhetőhöz. A két évesre tervezett kipróbálási szakasz elteltével, jövő ilyentájt a BEAM-et (leeresztve) leválasztják az űrállomásról és utána megsemmisül a sűrű légkörben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024