Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-8: a teherűrhajó visszatért
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2016.05.12 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kísérleti mintákat és alkatrészeket a Földre hozó kapszula a Csendes-óceán vizében landolt.

Az amerikai SpaceX vállalat CRS-8-as jelzésű Dragon teherűrhajója május 11-én, magyar idő szerint nem sokkal 21 óra előtt csobbant a vízbe. A Dragon április 8-án egy Falcon-9 rakétával indult az űrállomás felé és két nappal később csatlakozott a komplexumhoz. A SpaceX a NASA megbízásából vesz részt az ISS-re irányuló teherszállításokban. A Dragon a jelenleg használatban levő egyetlen olyan teherűrhajó-típus, amely nemcsak felfelé, de lefelé is tud hasznos terhet vinni. Az ISS-ről való leválás után ugyanis nem semmisül meg a sűrű légkörben, hanem a visszatérő kapszulája a hővédő pajzs és az ejtőernyők segítségével átvészeli a zuhanást. A Csendes-óceánban landol, nem messze az észak-amerikai partoktól, ahol hajóra emelik és a kaliforniai Long Beach kikötőjébe szállítják.


A Dragon CRS-8 teherűrhajót az ISS robotkarjával távolították el az ISS-től. A Canadarm2 robotkaron levő kamera rossz minőségű, de annál „művészibb” kinézetű felvételén a Dragont röviddel önállósodása (magyar idő szerint 15:18) után láthatjuk. (Kép: NASA)

A Dragon CRS-8 1570 kg tömegű rakománnyal tért vissza a világűrből a Földre. (Az odaúton összesen több mint 3,1 tonnányi hasznos teherrel volt megrakodva.) A visszahozott minták egy részét, amelyek sürgős kezelést igényelnek, a kikötőbe érés után azonnal a NASA rendelkezésére bocsátják.


(Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024