Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus hírek
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2015.10.12 07:15.)

Az Orbital ATK következő két teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz egy-egy Atlas-5 rakétával indul majd.

Mint emlékezetes, majdnem egy évvel ezelőtt, 2014. október végén egy startbaleset következtében megsemmisült a Cygnus (Orb-3) teherűrhajó. A Wallops-szigetről induló Antares hordozórakéta felrobbant, s azóta nem tudtak újabb Cygnust küldeni a a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), holott az Orbital ATK céget szerződéses kötelezettség terheli a NASA felé a teherszállító repülésekre. Eszerint 2018-ig bezárólag összesen 10 repülésen kell részt venniük az ISS ellátásában (ebbe a számba beleértendő a kudarccal végződött harmadik számú indítás is).


A következő Cygnus teherűrhajó kiszolgáló modulja készen áll arra, hogy Virginiából Floridába, a start helyére szállítsák. Az Olaszországban épített teherszállító modul már Cape Canaveralben van. Az előzőekhez képest újítások is vannak a teherűrhajón, például a legyezőszerű napelemtáblák és a hosszabb teherszállító modul. (Kép: Orbital ATK)

A balesetet követően – ideiglenesen, az Antares hajtóművek megnyugtató cseréjének befejeztéig – új hordozórakéta után néztek, és a United Launch Alliance (ULA) által kínált Atlas-5-re esett a választás. Az első ilyen, a floridai Cape Canaveralről végzendő startra (Orb-4) várhatóan december 3-án kerülhet sor. A második esetben pedig a Cygnus egy új generációs amerikai meteorológiai holdat szorított ki az aktuális startlistáról: a GOES-R műhold építése kicsit késik, így csak 2016 vége felé fog pályára állni. A Cygnus (Orb-6) jelenleg tervezett startdátuma 2016. március 10. A figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy az Orb-5 jelű repülés kimaradt a sorból. Ezt ugyanis a visszatérő Antares rakétával végrehajtandó küldetéshez rendelték, aminek a dátuma egyelőre még bizonytalan. A Cygnus két egymás utáni indítása Atlas-5 rakétával mindenesetre egy kis levegőhöz juttatja a mérnököket, akik az Antares rakéta első fokozatában az AJ-26 hajtóműveket az ugyancsak orosz eredetű RD-181-esekre cserélik.


Az Antares rakéta első fokozatának szerelése két RD-181 hajtóművel az Orbital ATK wallops-szigeti csarnokában. (Kép: Orbital ATK)

A wallops-szigeti indítóhelyen egyébként szeptember végére befejeződtek a helyreállítási munkálatok, amelyeket a 2014-es startbaleset nyomán keletkezett károk tettek szükségessé.


Az Egyesült Államok atlanti partvidékén fekvő, Virginia államhoz tartozó wallops-szigeti bázison 15,2 millió dollárba került a 0A jelű indítóállás felújítása az Antares rakéta tavalyi robbanása után. (Kép: VCSFA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024