Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Dragon visszatért
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2015.05.22 12:15.)

A SpaceX teherűrhajója kísérleti mintákat hozzott haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A Dragon teherűrhajó a NASA megbízásából végzett hatodik szolgálatszerű repülése (CRS-6) április 14-én kezdődött, és tegnap ért véget. A visszatérő egység május 22-én, magyar idő szerint 18:42-kor, a légkörbe lépés és az ejtőernyős fékezés után ereszkedett le a Csendes-óceán vizébe, az észak-amerikai partok közelébe. A Dragonban mintegy 1,4 t rakomány érkezett vissza a Földre. Az űreszköz előtte mintegy 5 és fél órával hagyta el az ISS-t. Jelenleg ez az egyetlen teherűrhajó-típus, amely alkalmas visszahozni például kísérleti mintákat laboratóriumi vizsgálatra, vagy javításra szoruló berendezéseket az űrállomásról.


(Kép: SpaceX)

A Dragon kapszula útjának következő állomása a hajóra emelés után a kaliforniai Long Beach kikötője. Itt a rakomány legfontosabb és az idő szempontjából kritikus elemeit átadják a NASA szakembereinek. Utána a teljes kirakodásra és az űreszköz átvizsgálására a SpaceX-nek a texasi McGregor melletti telephelyén kerül sor.

SpaceX eredetileg 1,6 milliárd dolláros szerződésben vállalta, hogy a NASA megrendelésére összesen 12 Dragon teherűrhajóval szállít ellátmányt az ISS-re. Ezt a megállapodást idén még három úttal kibővítették. A hetedik menetrendszerű teherszállítmány a jelenlegi tervek szerint június 26-án indul a floridai Cape Canaveralről, egy Falcon-9 rakétával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024