Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Átszállás Atlas-5-re
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2014.12.13 07:15.)

Az Orbital Sciences a saját Antares rakétájának balesete után ideiglenesen új hordozóeszközt keresett és talált a Cygnus teherűrhajója számára.

A kiválasztott a United Launch Alliance (ULA) által kínált Atlas-5 rakéta lett. A kipróbált amerikai hordozórakéta 2015 negyedik negyedévében indíthat egy Cygnus űrhajóba rakodott teherszállítmányt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Eközben az Orbital Sciences áttervezi saját Antares rakétáját, hogy a későbbiekben azzal tudják teljesíteni a NASA-val kötött teherszállítási szerződésükből fakadó kötelezettségeiket.

Az Antares idén októberben, a Wallops-szigetről megkísérelt indítás után néhány másodperccel semmisült meg. Vele együtt vált az enyészetté a Cygnus űrhajó és az ISS-re szánt ellátmány, kísérleti eszközök és kis műholdak is.


Egy Cygnus teherűrhajó Föld körüli pályán, az ISS-ről fényképezve. (Kép: NASA)

Az Orbital illetékesei már röviddel a startbaleset után bejelentették, hogy a Cygnus-utak folyamatosságának érdekében más szolgáltató után néznek, ami a Föld körüli pályára állítást illeti. Az akkori hírekben az amerikai SpaceX és az európai Arianespace neve is felmerült lehetséges partnerként. Az Atlas-5 rakéta igénybe vétele a NASA számára nem jelent többletköltséget, azt az Orbital viseli. A cég bízik benne, hogy az áttervezett, az első fokozatban új hajtóműveket kapó Antares 2016 elejére már bevetésre kész lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024