Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatért a Dragon CRS-4
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2014.10.26 08:15.)

A SpaceX vállalat teherűrhajója a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) járt.

Most a Csendes-óceán vizére érkezett vissza, az észak-amerikai partoknál, Kaliforniától több száz kilométerre délnyugatra, ahol az egyik keresőhajó fedélzetére emelték. A leszállás időpontja október 25-én magyar idő szerint 21:38 volt. A hajók Long Beach (Los Angeles) kikötője felé tartanak. Innen – miután kivették és átadták a NASA illetékeseinek a legsürgősebb szállítmányt – Texasba viszik majd a visszatérő kapszulát, ahol kipakolják belőle az értékes rakomány többi részét.

Az űrállomás robotkarja mintegy 6 órával a visszatérés előtt (pontosan 15:57-kor) engedte önálló útjára a magán-teherűrhajót. A Dragon jelenleg az egyetlen olyan űreszköztípus, amellyel jelentősebb mennyiségű hasznos terhet tudnak visszaszállítani a Földre az ISS-ről. A 4-es sorszám ellenére ez volt az ötödik alkalom, hogy egy Dragon az űrállomáshoz csatlakozott. Az első ugyanis 2012 közepén még tesztrepülés volt, a többi a NASA-val kötött megállapodás alapján már szolgálatszerű útnak számít.

A Dragon távozása az űrállomástól. (Videó: NASA)

A Dragon CRS-4 jelű repülése szeptember 21-én kezdődött a floridai Cape Canaveralben, a SpaceX Falcon-9 v1.1 hordozórakétájával. A teherűrhajó két nappal később csatlakozott az ISS-hez. Egy hónapos küldetéséről a visszatérését eredetileg a hét elejére tervezték, de a leszállás helyén uralkodó viharos időjárás miatt jobbnak látták elhalasztani néhány nappal. Az út felfelé vezető szakaszán a hasznos teher össztömege bő 2,2 tonna volt. A visszaúton a rakomány közel 1,5 tonnát tett ki. Többek közt az űrhajósoktól vett vér-, vizelet- és nyálminták (mélyhűtve), tíz kísérleti egér, a súlytalanságban fejlődött növények, anyagtudományi kísérleti minták, diákok által tervezett kísérletek eredményei, valamint olyan berendezések, amelyeket vagy megvizsgálás, vagy javítás céljából hoznak vissza.

Az ISS személyzete a közeljövőben sem tölti unalomban az idejét. A következő teherszállítmány – az Orbital Sciences Cygnus űrhajójával, az Orb-3 jelű repüléssel – hamarosan érkezik. A start az USA keleti partvidékéről, a Wallops-szigetről október 27-én, magyar idő (és immár újra „téli időszámítás”) szerint 23:45-kor várható. Alig két napra rá pedig Bajkonurból indul az orosz Progressz M-25M teherűrhajó. Dragon legközelebb december 9-én indulhat (CRS-5), ha addig nem változik a menetrend.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023