Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Boeing és SpaceX
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2014.09.18 07:15.)

Ez a két cég költheti el azt a 6,8 milliárd dollárt, amit a NASA költségvetéséből az amerikai űrhajósok kereskedelmi alapú szállítására alkalmas járművek kifejlesztésére szánnak.

Az amerikai űrhivatal kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel elkezdődhet a magánűrhajó-fejlesztések utolsó szakasza. Ennek végén, a tervek szerint 2017 végére készen állhatnak az új űreszközök emberek szállítására, alacsony Föld körüli pályára, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ezzel véget ér az a furcsa időszak, amikor a világ legnagyobb űrnemzete, az ISS egyik fő üzemeltetője saját területéről, saját űrhajóival nem tud személyzetet szállítani az űrállomásra. Ez az állapot 2011, az űrrepülőgépes flotta forgalomból való kivonása óta tart. Az amerikai emberes űrrepülést jelenleg csak orosz Szojuz űrhajókon bérelt helyekkel tudják fenntartani.

A szerződés (hivatalos nevén Commercial Crew Transportation Capability, röviden CCtCap) értelmében a két versenyben maradt vállalkozásnak meg kell építenie és szigorú műszaki-biztonsági feltételeket betartva minősíttetnie a maga űrhajóját. Ebbe beleértendő egy tesztrepülés végrehajtása az ISS-hez és vissza. Sikeres minősítés és teszt esetén a szerződés része legalább kettő, legfeljebb hat szolgálatszerű repülés is. A Boeing számára 4,2 milliárd, a SpaceX számára 2,6 milliárd dollárt irányoztak elő, bár a szerződéses követelmények hasonlóak mindkét esetben.


A CST-100, a Boeing reménybeli űrhajója lett az egyik támogatott fejlesztési irány. (Fantáziakép: Boeing)

A Boeing CST-100 jelű űrhajóját Atlas-5 hordozórakétákkal szándékoznak majd indítani. A SpaceX már bevált Dragon teherűrhajójának emberek szállítására is alkalmas új változata Falcon-9 rakétákkal repül. Bár a költségvetés szűkös, mégis fenn szerették volna tartani a versenyt a leendő szolgáltatók között, ezért nem csak egyetlen partnert támogatnak a további munkában. A döntési eljárásból vesztesen került ki az eddig versenyben levő harmadik jelölt, a Sierra Nevada Corporation, amely a Dream Chaser nevű mini-űrrepülőjével szeretett volna a NASA-nak dolgozni. A társaság korábban azt közölte, hogy a NASA támogatásának híján is szeretnék folytatni a fejlesztést.


A SpaceX Dragon űrhajójának mintapéldányát idén már be is mutatták. (Kép: NASA / Dimitri Gerondidakis)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024