Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus indult a MARS-ról
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2014.07.14 07:15.)

Az amerikai magán-teherűrhajó ellátmányt szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az Orbital Sciences cég Antares hordozórakétája és Cygnus teherűrhajója a NASA megbízásából vesz részt az űrállomásra való teherszállításban. A címben említett MARS pedig nem más, mint egy rövidítés: a Mid-Atlantic Regional Spaceport név a NASA wallops-szigeti bázisát takarja, az USA Virginia államában, az atlanti partoknál. A start július 13-án, magyar idő szerint 18:52-kor történt.


Az Antares rakéta, tetején az orrkúpja alá helyezett Cygnus teherűrhajóval, útban a 0A jelű startállás felé. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

A Cygnus második szolgálatszerű, Orb-2 jelölésű repülését előzőleg május elejére tervezték, de el kellett napolni. A fő ok kezdetben a megrendelő NASA halasztási kérése volt, a SpaceX teherűrhajójának akkori késedelme miatt. Aztán május 22-én egy AJ26 hajtóművel végrehajtott földi teszt elégtelen eredménnyel, és a hajtómű jelentős sérülésével zárult. Így a már a most indítandó Antares rakétába korábban beépített másik két példánnyal kapcsolatban is elkezdtek vizsgálódni, hogy megnyugtatóan kizárják a hiba lehetőségét. Legvégül a mostoha időjárás is hozzátett egy kicsit a várakozás idejéhez.

A Cygnus fedélzetén az ISS-re tart összesen 1,65 tonna ellátmány: kísérleti minták, berendezések, az űrhajósoknak szánt élelmiszer. Érdekesség, hogy ez az eddigi legnagyobb tömegű rakomány, amelyet magánfejlesztésű űrhajóval küldtek az űrállomásra. Az ISS-hez a menetrend szerint július 16-án érkezik a Cygnus, ahol robotkaros befogás után csatlakoztatják, majd átpakoják a szállítmányt. A teherűrhajó – az ISS-en feleslegessé vált dolgokkal, közel másfél tonnával megpakolva – várhatóan augusztus közepén válik le az űrállomásról és utána hamarosan elég a Föld sűrű légkörében.

A NASA 2016-ig érvényes, 1,9 milliárd dolláros keretszerződése értelmében az Orbital Sciences összesen 8 teherszállító repülést teljesít majd az ISS-hez.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024