Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Élő videó az űrállomásról
(Rovat: Az űrállomás és az USA, A hét képe - 2014.05.03 08:15.)

Működésbe lépett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén a nemrég felvitt kamerarendszer. Az élő HD videó már nézhető.

A SpaceX Dragon teherűrhajójának CRS-3 jelű útján, április 18-án startolt a HDEV (High-Definition Earth Viewing) kísérlet. A négy nagyfelbonású kamerát kipróbáló rendszert azóta sikerült üzembe helyezni az európai Columbus laboratórium külsején (External Payload Facility). Így máris elindulhatott az élő, interneten követhető közvetítés arról, hogy mi fölött is repül el éppen az űrállomás.


Élő videó: Ustream

A kísérlet célja – a valós idejű képek közvetítésén túl – a különféle típusú kamerák kipróbálása, tartósságuk tesztelése. A négy kamerát és a hozzájuk tartozó elektronikát egy nyomás alatt tartott (hermetizált), hőmérséklet-szabályozott dobozban helyezték el, hogy megvédjék a berendezéseket. A HDEV egy diákkísérlet része, amelyben amerikai középiskolások is részt vettek egyes részegységek tervezésében, illetve a berendezés működtetésében is szerephez jutnak.A HDEV berendezés még a Földön, illetve a kamerák és műszerek elhelyezésének vázlata. (Képek: NASA)

A videó nézőinek ne okozzon csalódást, hogy az idő felében csak sötét hátteret látnak a képen. Az ISS mintegy másfél óras alatt kerüli meg a Földet. Ez idő alatt elrepül a nappali és az éjszakai félteke fölött is. (Az űrállomás pályája nem optimális az optikai földmegfigyeléshez. A legtöbb ilyen céllal készült műhold poláris napszinkron pályán kering, így biztosítva, hogy mindig megvilágított területek felett haladjon el.) A HDEV élő videója – különösen a kezdeti próbaidőszakban – néha meg is szakadhat. Rövid megszakadások akkor is várhatók, amikor az egyik kameráról a másikra váltanak át az élő adásban. Ilyenkor a kép szürke színűvé válik. A felvételeket mindenesetre nem rögzítik, azok élőben jutnak csak el a Földre. (A kísérletnek semmi köze a szintén nemrég óta az ISS orosz szegmensén működő, kereskedelmi célú videókat készítő UrtheCast programhoz.)


Egy képkocka az április 30-án indult élő videóból. A kamerák elhelyezkedése miatt a képbe „belóghatnak” az ISS-hez csatlakoztatott orosz űrhajók.

Ezen a honlapon az élő kép mellett az is követhető, hogy a Föld melyik pontja fölött repül éppen az űrállomás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024