Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb hat amerikai utas Szojuzzal
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók , Az űrállomás és Oroszország - 2014.01.30 14:15.)

A NASA eldöntötte, hogy 2017-ben is orosz űrhajókon vásárol majd helyeket, hogy hat űrhajósát eljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz) jelenleg érvényben levő megállapodás 2016 végén jár le, már ami az indításokat illeti (a szóban forgó Szojuz űrhajók természetesen a későbbi visszaúthoz is rendelkezésre állnak, 2017 közepéig). Most az amerikai fél úgy ítélte meg, hogy célszerű lenne meghosszabbítani a megállapodást még egy évig. A döntésre azért van szükség most, mert a Szojuzok megépítéséhez a „rendelést” időben le kell adni. A nemzetközi partnerek jellemzően fél évig tartó expedíciókra küldenek 3-3 űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz űrhajókkal. A Szojuzokat használják a visszatéréshez is, valamint a mentőűrhajó szerepét is azok töltik be, ha valami miatt sürgősen evakuálni kéne az űrállomást. A NASA keretébe nem csak amerikai, hanem európai, japán és kanadai űrhajósok is belekerülhetnek, hiszen az ő utaztatásukra is az amerikai űrhivatal szerződik az orosz féllel. Az árba – ami egyelőre még nem ismert – beletartozik az űrhajósok földi kiképzésének költsége is. Érvényes új árajánlat híján irányadók lehetnek a tavaly kötött szerződés számai. A 2016-ra lefoglalt hat helyért összesen 424 millió dollárt fizet a NASA, ami fejenként 70,7 milliós költséget jelent.

Közben Amerikában folyik az emberek szállítására alkalmas új űrhajótípusok kifejlesztése, méghozzá magáncégek részvételével. A program jelenlegi szakaszában három vállalat – Boeing, SpaceX, Sierra Nevada Corporation – is kap támogatást a munkájához. Idén év vége felé közülük egy vagy kettő marad versenyben az állami megrendelésért. Ha minden a most eltervezett menetrend szerint halad, 2017 végére már megtörténhet az első emberes próbarepülés az ISS-hez valamelyik magánűrhajóval. Emellett azonban abban az évben még biztosan szükség lesz a bejáratott Szojuzok használatára is. Rutinszerű utakra legkorábban 2018-tól kerülhet sor. Ha ez az idő elérkezik, akkor lesz vége az amerikaiak jelenlegi függőségének a Szojuzoktól, ami az űrrepülőgépes flotta leállítása, 2011 óta tart.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024