Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a következő Cygnus
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók , Kis űreszközök nagy szerepe - 2014.01.09 19:20.)

Az Orbital Sciences teherűrhajójának startját december közepén a Nemzetközi Űrállomás sürgős hűtőrendszer-javítási munkái miatt napolták el.

A Cygnus teherűrhajó január 9-én, magyar idő szerint 19:07-kor startolt a wallops-szigeti bázisról (Mid-Atlantic Regional Spaceport, MARS). A hordozóeszköz az Orbital Sciences cég Antares rakétája volt. A tavalyi sikeres próbaút után a mostani a NASA megbízásából a Cygnus első szolgálatszerű útja (jelzése Orb-1) a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Ha minden jól megy, az érkezés és a robotkaros befogás január 12-ére várható. Ezután 30-45 napot tölthet a teherűrhajó az űrállomáshoz csatlakoztatva.Három héten belül vasárnap másodszor szállították ki a rakétát a szerelőcsarnokból az indítóálláshoz. A mintegy másfél kilométeres utat az Antares vízszintes helyzetben tette meg, majd később a 0B jelű starthelyen függőlegesbe állították. A kétfokozatú rakéta első fokozatát két AJ26 hajtómű alkotja, amelyek eredete az 1970-es évek Szovjetuniójába vezethető vissza. Az Oroszországból vásárolt hajtóműveket az Aerojet Rocketdyne modernizálta. A mostani startot is késleltetni kellett, de csak egy-egy nappal, először a fagyos észak-amerikai időjárás, másodszor pedig a kedvezőtlen űridőjárás, azaz a napkitörések miatt a Föld körül átmenetileg megemelkedett sugárzási szint miatt. (Képek: NASA / Bill Ingalls)

Az Orb-1 a NASA által az Orbital Sciences cégnél lekötött nyolc szállítmány egyikét viszi az ISS-re. A rakományban tudományos kísérleti eszközök, pótalkatrészek, friss gyümölcs és egyéb élelmiszerek kaptak helyet. Az össztömeg kb. 1260 kg. A sok kísérlet közül érdekességként megemlítjük, hogy nyolc kolóniában mintegy 100-100 hangya is utazik az űrállomásra. Megfigyelésükkel a súlytalanság állapotában mutatott viselkedésükre szeretnének fényt deríteni.

A mostani start a megnövelt teljesítményű Castor-30B végfokozat bemutatkozása is volt. További érdekessége, hogy a Cygnus „potyautasként” összesen 33 apró műholdat (CubeSat) is magával vitt. Ezek közül 28 Flock-1 földmegfigyelő nanoműhold, a San Franciscó-i székhelyű Planet Labs cég űreszközei. Önálló pályára állításukat majd később az ISS japán robotkarja közreműködésével intézik.


A kis űreszközök között található még Litvánia első műholdja, az egy köbdeciméteres LituanicaSAT-1 is. (Kép: Pavloff Entertainment)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021