Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus: randevú elnapolva
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2013.09.23 06:15.)

Legkorábban kedden kísérlik meg újra a Cygnus amerikai magán-teherűrhajó csatlakoztatását a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az Orbital Sciences cég szeptember 18-án (szerdán) pályára állított űreszközét a sorozatos pályamódosítások, repülés közbeni műszaki tesztek után az eredeti tervek szerint vasárnap (22-én) kellett volna a Nemzetközi Űrállomás (ISS) robotkarjával befogni. A dokkolás folyamatát azonban le kellett állítani. Az ok: a megközelítés végső fázisában fellépett adattovábbítási hiba.


(Fantáziakép: Orbital Sciences)

A Cygnus az automatikus megközelítés során először GPS-es navigációval, illetve egy későbbi fázisban lézeres távolságmérő berendezéssel dolgozik. A robotkarral akkor érhető el, ha kb. 9 m-es távolságon belülre kerül az űrállomáshoz képest. A manőver végrehajtásának alapfeltétele a folyamatos kétirányú kommunikáció az ISS és a teherűrhajó között, hogy a relatív GPS-es távolságmérést (a két űreszköz pontos távolságának meghatározását) el tudják végezni. Ebben az adatforgalomban észleltek hibát. Így halasztásra van szükség, amíg a szükséges szoftveres javításokat el tudják végezni.

Az első próbarepülését végző Cygnus teherűrhajó most folytatja keringését a Föld körül, mintegy 4 km-rel az ISS alatt. A megközelítést és befogást legközelebb várhatóan kedden kísérlik meg. (Délutáni frissítés: a halasztás legalább szombatig tart majd. – A szerk.) A finomhangolásra bőven van idő. A Cygnust úgy készítették fel az útra, hogy a fedélzetén levő hajtóanyag szükség esetén akár 2-3 hónapig is elegendő legyen a megközelítési próbálkozásokhoz.

A NASA megbízásából, a COTS (Commercial Orbital Transportation Services) program keretében mintegy 700 kg hasznos teher tart jelenleg az ISS felé a Cygnus fedélzetén. A mostani, Orb-D1 jelű repülés célja elsősorban a tesztelés, minden művelet kipróbálása „élesben”. Magának a rakománynak – élelmiszernek, számítógépes és egyéb alkatrészeknek, diákkísérleti berendezéseknek – a célba juttatása sem mellékes, de egyelőre másodlagos jelentőségű. A Cygnus űrhajót és az Antares hordozórakétát készítő Orbital Sciences szerződése a NASA-val nyolc jövendő, igazi szolgálatszerű teherszállító útra szól. 2016-ig ezekkel, és a SpaceX cég már sikeresen bemutatkozott Dragon típusú teherűrhajójának repüléseivel tervezi az amerikai űrhivatal ellátni az űrállomást, miközben természetesen tovább dolgoznak az orosz, európai és japán teherűrszállító űrjárművek is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024