Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Repül a Hattyú
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2013.09.18 17:05.)

Magyarul ezt jelenti az Orbital Sciences amerikai magán-teherűrhajónak a neve. A Cygnus ma elindult próbarepülésére a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az Orbital Sciences Antares hordozórakétája – a legvégén még egy napos halasztás után – ma, szeptember 18-án, magyar idő szerint 16:58-kor startolt a Virginia államhoz tartozó wallops-szigeti bázisról, az Egyesült Államok atlanti partvidékéről.


A rakéta pénteki felállítása a wallops-szigeti MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) űrközpontban. A hasznos teherrel való összeszerelés előzőleg a csarnokban vízszintes pozícióban történt. (Kép: Orbital Sciences)

A NASA megbízásából, és részben a finanszírozásával megvalósuló, Orb-D1 jelű repülés célja, hogy a SpaceX Dragon teherűrhajói után most a Cygnus is bizonyítsa: képes biztonságban megközelíteni a Nemzetközi Űrállomást (ISS), robotkaros befogás után csatlakozni hozzá, és teherszállítmányt (mintegy 700 kg össztömeget) feljuttatni a fedélzetére. A mostani demonstrációs út alkalmával kritikus fontosságú rakományt egyelőre nem bíztak az újonc teherszállító űrjárműre.

A Cygnus dokkolására a menetrend szerint szeptember 22-én (vasárnap) kerül sor. Hogy pontosan meddig marad az ISS-nél, azt egyelőre nem tudni, nagyjából egy hónap múlva választják le az űrállomásról. Ezután – ellentétben a Dragon űrhajókkal – nem végez sima leszállást a Földön, hanem mintegy 1 tonnányi felesleges dologgal megpakolva megsemmisül a sűrű légkörben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024