Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sürgős űrséta
(Rovat: Az űrállomás és az USA - 2013.05.11 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakóinak a hűtőrendszerből szivárgó ammónia miatt kell az űrállomás külső részén dolgozni.

Az előre nem tervezett űrsétára már ma sor kerülhet. A földi irányítók pénteki utasítása értelmében Chris Cassidy és Tom Marshburn amerikai űrhajósok feladata lesz megtalálni, hol szökik a hűtőközeg az ISS áramellátó rendszerének megfelelő üzemi hőmérsékletet biztosító rendszerből. A csütörtökön fellépő problémáról először Chris Hadfield parancsnok számolt be az irányítóknak.


(Fantáziakép: NASA)

Az ISS energia-ellátását elsősorban az amerikai napelemtáblák szolgálják, amelyek négy-négy részben, az űrállomás vázszerkezetének két végén helyezkednek el. Mind a nyolc tábla két-két panelből áll. A hiba a nyolc közül az egyik, még 2000-ben az űrbe küldött, így a legrégebbi napelemtábla elektromos hálózatát érinti. Ugyanitt egy kisebb szivárgást már 2007-ben észleltek, ezért 2011-ben ammónia-utánpótlást töltöttek a rendszerbe. Azóta a szivárgás sebessége felgyorsult. Ezért tavaly egy újabb űrsétára volt szükség, hogy megpróbálják megtalálni a lyukat, illetve kiiktatni a hibásnak gondolt szakaszt, egy tartalék hőleadó egységet is működésbe állítva. Csütörtökön ismét ugrásszerűen megnőtt az elillanó ammónia mennyisége, ami azonnali intézkedést követelt. Hogy az új lyuknak közvetlen köze van-e a korábbi problémákhoz, az egyelőre nem világos.

Ha nem sikerül megállítani az ammónia szivárgását, akkor a rendszernek az a része rövidesen leállhat. Ebben az esetben szükség lenne egy tartalék hűtőkörre áttérni, amivel a hűtőrendszer elvesztené a redundanciáját, de egyelőre semmilyen részegység energia-felvételét nem kéne korlátozni.

Az amerikai űrhajósok – akik közül jelenleg csak ketten vannak a fedélzeten – ki vannak képezve a hűtőrendszer javítására, tartalék berendezések pedig találhatók az ISS-en. Cassidy és Marshburn gyakorlott űrséta-végrehajtók, 2009 júliusában két alkalommal is együtt dolgoztak a nyílt világűrben, az STS-127 jelű űrrepülőgépes út során. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a váratlan akció késlelteti-e Hadfield, Marshburn és az orosz Roman Romanyenko eredetileg keddre (május 14-ére) tervezett visszatérését a Földre. A Szojuz TMA-07M űrhajósai tavaly december óta dolgoznak az ISS-en.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024