Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Colbert-modul vagy sem?
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2009.04.12 13:01.)

Hamarosan kiderül, hogy a NASA Stephen Colbert amerikai televíziós humorista nevét adja-e a Nemzetközi Űrállomás Node-3 „munkanevű”, a közeljövőben felszállítandó új moduljának.

Méghozzá nem is akárhogyan: a névadásról szóló bejelentést a showman műsorában, a Comedy Central nevű adón futó The Colbert Reportban teszik meg, április 14-én (amerikai idő szerint). Colbert korábban arra buzdította nézőit, hogy a NASA által kiírt internetes szavazáson minél többen voksoljanak az ő nevére. Ennek meg is lett a foganatja, hiszen Colbert toronymagasan nyerte a szavazást. A március 20-án lezárult on-line szavazáson a tévés műsorvezető nevét több mint 230 ezren jelölték be. A NASA által javasolt elnevezések közül a legsikeresebb, a Serenity (magyarul derű, nyugalom) 40 ezerrel kevesebb támogató szavazattal végzett. Azt persze az űrhivatal sosem ígérte, hogy a győztes névváltozatat automatikusan elfogadja. Ezért a végeredmény még mindig nyitott...

A nevet már néhány napja kiválasztották, de még csak egy maroknyi ember tudja a végső döntést. Közülük a műsor vendége Sunita Williams lesz, aki Colbertnek – s műsorán keresztül a széles nyilvánosságnak – is elárulja a döntés eredményét. Az űrhajósnő 2006-2007-ben közel hét hónapon át volt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakója.


Fantáziakép a 2010-ben az ISS-re kerülő modulról, amelyet már nem sokáig hívnak Node-3-nak. (Kép: NASA)

A Node-3 egy henger alakú egység, amelyet a jelenlegi tervek szerint 2010 februárjában szerelnek fel az ISS-re, miután egy űrrepülőgéppel (Endeavour, STS-130) felszállítják oda. A modul az űrállomás életfenntartó rendszerének egyik központi eleme lesz és nyolc kísérleti eszköz számára szolgáló tárolórekeszt is tartalmaz. Itt lesz az űrállomás egyik fürdőszobája, és az európai építésű Cupola. Ennek panorámaablakain át az űrhajósok áttekinthetik például a robotkarral végzett külső műveleteket.

Akár Colbert lesz az új modul neve, akár nem, az már biztos, hogy az esemény révén az ISS építése, és tágabb értelemben az űrkutatás jelentős ingyenreklámot kapott Amerikában a nézett tévéshow révén. Az az ötlet is felmerült, hogy na nem is az egész Node-3 egységet, de legalább egy vécét elnevezhetnének Colbertről a Nemzetközi Űrállomáson...


Stephen Colbert – egy vécét talán elneveznek róla az ISS-en? (Kép: Erin Patrice O'Brien / Comedy Central)

Sokan emlékezhetnek egy hasonló, magyar vonatkozású esetre. Colbert ugyanis 2006-ban „indult” az új Duna-híd, az azóta elkészült Megyeri híd elnevezésére meghirdetett internetes szavazáson is, és azt is megnyerte. Bár a hidat róla, mint élő személyről nem nevezhették el (s valószínűleg amúgy sem is igen akarták volna), még az amerikai magyar nagykövet is megjelent műsorában, az esetet ügyesen némi országpropagandára használva fel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024