Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tovább maradnak, többet dolgoznak
(Rovat: Az űrállomás és az USA - 2007.10.31 21:19.)

A Discovery űrrepülőgép küldetését meghosszabbította a NASA, és egy külön űrsétát iktattak be péntekre, a kinyitás közben megsérült napelem javítására.

A Discovery (STS-120) október 23-én startolt, minden különösebb sérülés nélkül, s két nap múlva dokkolt a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS). Amint arról korábban már beszámoltunk, az űrhajósok az első nagy feladatukat, a Harmony nevű új összekötő modul felszerelését sikeresen megoldották.

A sorrendben második űrséta alatt (október 28-án) az ISS napelemtábla-rendszerének P6 jelű, 17 és fél tonna tömegű szegmensét készítették elő az áthelyezéshez. Maga az áthelyezés a következő napra maradt.


A művelet során mind az ISS, mind az űrrepülőgép robotkarjára szükség volt, a régi és az új pozíció közötti nagy távolság miatt. A helyváltoztatás után természetesen a rögzítések, elektromos kábelek újracsatlakoztatására is sort kellett keríteni.


Az első probléma vasárnap (28-án) merült fel, amikor Daniel Tani fémforgácsnak látszó, oda nem illő anyagot fedezett fel a napelemek forgatásáért felelős egyik (a jobb oldali) csuklószerkezetben. Ennek feladata, hogy a táblák síkját mindig a Nap irányára merőlegesen tartsa, hiszen ilyenkor nyerhető a legnagyobb elektromos teljesítmény. (Az elmúlt 50 nap során már észlelték, hogy a mozgatást végző motor áramfelvétele megnőtt, és alkalmanként vibrációt is tapasztaltak, ami megnövekedett súrlódásra utalhat.) Az űrhajósok később megállapították, hogy a törmelék valóban tartalmaz vasat, s ez bizonyára a berendezés csapágyainak vagy fogaskerekeinek sérülését jelzi. Korábban úgy tervezték, hogy ennek a tüzetes vizsgálatára egy extra űrsétát iktatnak be, és az űrrepülőgép útját is meghosszabbították egy nappal.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a negyedik űrsétán erről a problámáról elvonja az űrhajósok figyelmét egy másik. Történt ugyanis, hogy a P6 napelemegyüttes egyik, 4B jelű szárnyának kinyitásakor a felületet sérülés érte, egy 76 cm hosszú részen beszakadt. A továbbiakban ennek a kijavítása kap elsőbbséget. A negyedik űrsétát péntekre halasztották.


A keddi űrséta során a feladat az áthelyezett napelemek kinyitása volt. A termelt elektromos energiára a közeljövőben felszállítandó európai és japán kutatómodulok működtetéséhez lesz szükség. A 35 m hosszú, nem teljesen kinyitott napelemszárny energiatermelése jelenleg a névleges érték 97%-a, ebből a szempontból tehát nem nagy a veszteség. Viszont a szerkezet épsége megbomlott, ami érthetően aggasztja a szakembereket. Csak a tökéletes állapotban levő, teljesen kinyitott napelemszárnyak tekinthetők stabilnak.

A mostani tervek szerint a Discovery november 5-én hagyja el az ISS-t és 7-én landol Floridában. (Képek: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024