Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tizennégy új űrhajóst avattak
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Japán és az Űrállomás - 2006.02.18 07:46.)

Február első felében tizenegy amerikai és három japán űrhajós vehette át az űrhajósjelvényt. A három ázsiai asztronauta Mission Specialist (MS) képzést kapott.

Tizennyolc hónapi kemény képzés után február elején megkapta űrhajósjelvényét a NASA frissen végzett 11 űrhajósa. A legújabb űrhajósosztály tagjait 2004. májusában választotta ki az amerikai űrhivatal, a jelöltek között három tanár is volt.

A növendékek a Johnson Űrközpontban kapták meg az alapképzést, melynek keretében szárazföldi és vízi túlélési gyakorlaton vettek részt, megismerkedtek a Nemzetközi Űrállomás és a Space Shuttle legfontosabb rendszereivel, és több órát repültek a T-38-as, kétüléses, sugárhajtóműves repülőgéppel. Az amerikai űrhajósjelöltekkel együtt készült a legújabb három japán jelölt is. A JAXA japán űrügynökség megbízásából Naoko Jamazaki, Akihiko Hoshide és Satoshi Furukava MS képzést kapott.2004. októbere: A 11 amerikai és 3 japán (akkor még) űrhajósjelölt a súlytalanság szimulálásához használt KC-135-ös repülőgép belsejében. A gyakorlat során a "zero-G" (Föld körüli) súlytalanság érzése mellett megtapasztalhatták azt is, hogy milyen érzés a Holdon (1/6g) és a Marson (1/3g) járni.

Miután a jelöltekből űrhajós lett, képzésük nem fejeződik be. Különböző munkacsoportokhoz csatlakozva, immár űrhajósként, szakfeladatokra specializálva folytatódik a képzésük. A frissen végzett űrhajósokat többek között ISS-, vagy Shuttle-támogatói, robotikai, vagy űrorvostani csoportokba sorolták, egyesek pedig CAPCOM (Capsule Communicator - a repülő személyzettel beszélgető) kiképzést kapnak. A 11 amerikai űrhajós közül ketten űrhajós-pilóták (Pilot Astronaut), hárman Mission Specialist Educator-ök (MS-E), míg hatan Mission Specialist-ek (MS) lettek. Az űrhajósjelvény átvétele után Akihiko Hoshide japán űrhajós a CAPCOM és az ISS munkacsoportokhoz, míg két társa a robotikai csopothoz csatlakozott.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024