Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Orvos a fedélzeten
(Rovat: Az emberi élet védelme, Vosztok és Voszhod - 2023.10.07 09:15.)

Már az űrrepülés hajnalán, 1964-ben eljutott az első orvos a világűrbe. Az ő neve volt Az űrorvostan alapjai című könyv példányaiért folyó játékunk utolsó fordulójában a megfejtés.

Ötfordulós rejtvénysorozatunkban a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetének, Az űrorvostan alapjainak ajándék példányaiért folyt a verseny. Hetente, hétfőnként megjelenő kérdéseinkre pénteken éjfélig vártuk a válaszokat. A helyes válaszokat beküldő olvasóink között pedig a Zrínyi Kiadó jóvoltából a könyv egy-egy példányát sorsoltuk ki.

Napjainkban az űrkorszak újbóli virágzását éljük. Hamarosan ismét embereket küldünk a Holdra, milliárdosok űrugrásokkal teszik az emberek számára elérhetővé az űrutazást, nemsokára repülhet a második magyar űrhajós, és még sorolhatnánk, hiszen szinte végtelen ez a lista. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést és megértsük, hogy mi is zajlik egy emberes űrrepülés során, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak és az űrügynökségéknek, fontos, hogy megismerjük, hogy milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. Erről szól Gilles Clément Fundamentals of Space Medicine című átfogó könyvének magyar nyelven elkészült fordítása, amely Az űrorvostan alapjai címet viseli. A szerző nemzetközi szaktekintély, az International Space University űrélettudományok emeritus professzora, aki kutatásvezető volt több mint 25 űrrepülés során.


Milyen változások mennek végbe az emberi testben a világűrben? Milyen élettudományi kísérleteket végeztek az űrrepülés kezdete óta 2010-ig bezárólag? Ezekről a témákról is szól Az űrorvostan alapjai című, magyarul 2022-ben megjelent kötet. (Forrás: Zrínyi Kiadó)

A könyv olvasmányosan és közérthetően ismerteti az űrorvostan alapvető aspektusait, kihívásait, megoldásra váró kérdéseit. A szerző nemcsak az emberi szervezet változásaira összpontosít, hanem kitér a súlytalanságban végzett növényi és állatkísérletekre, a sugárbiológiára, az űrsebészetre és a létfenntartó rendszerek működésére is.

Ötödik és egyben utolsó kérdésünk így hangzott: ki volt az első orvos végzettségű űrhajós, aki járt az világűrben? A helyes megfejtés Borisz Jegorov, aki a szovjet Voszhod-1 három utasának egyike volt. Az első háromszemélyes űrhajó, amely alig több mint három évvel Jurij Gagarin repülését követően, 1964. október 12-én startolt Bajkonurból, fedélzetén Vlagyimir Komarovval, Borisz Jegorovval és Konsztantyin Feoktyisztovval. Ez volt az űrrepülés történetében az első alkalom, hogy nem kizárólag katonai pilóták, hanem civilek is részt vettek a repülésen. A trióból csak Komarov érkezett katonai háttérrel, az orvos Jegorov mellett Feoktyisztov mérnök, az űrhajó konstruktőre is repült egy napig tartó Föld körüli utazásra.


Borisz Jegorov (1937–1994) szovjet űrhajós, orvos. (Forrás: Wikimedia)

Köszönjük olvasóink aktivitását, a 20-nál is több beküldött megfejtést. A helyes választ adók neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Deák Dóra olvasónknak kedvezett. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy a Zrínyi Kiadó el tudja juttatni címére a könyvnyereményét.

Gilles Clément: Az űrorvostan alapjai (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Eszes Boldizsár, 412 oldal, ISBN 978 963 327 885 7). A kötet a Zrínyi Kiadó webáruházában kedvezményes, 3935 Ft-os áron elérhető. Emellett a könyvesboltokban is kapható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024