Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Orvos a fedélzeten
(Rovat: Az emberi élet védelme - 2023.10.02 06:15.)

Ezen a héten zárul ötfordulós rejtvénysorozatunk. A kérdésre adott helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

Napjainkban az űrkorszak újbóli virágzását éljük. Hamarosan ismét embereket küldünk a Holdra, milliárdosok űrugrásokkal teszik az emberek számára elérhetővé az űrutazást, nemsokára repülhet a második magyar űrhajós, és még sorolhatnánk, hiszen szinte végtelen ez a lista. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést és megértsük, hogy mi is zajlik egy emberes űrrepülés során, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak és az űrügynökségéknek, fontos, hogy megismerjük, hogy milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. Erről szól Gilles Clément Fundamentals of Space Medicine című átfogó könyvének magyar nyelven elkészült fordítása, amely Az űrorvostan alapjai címet viseli. A szerző nemzetközi szaktekintély, az International Space University űrélettudományok emeritus professzora, aki kutatásvezető volt több mint 25 űrrepülés során.


Milyen változások mennek végbe az emberi testben a világűrben? Milyen élettudományi kísérleteket végeztek az űrrepülés kezdete óta 2010-ig bezárólag? Ezekről a témákról is szól Az űrorvostan alapjai című, magyarul 2022-ben megjelent kötet. (Forrás: Zrínyi Kiadó)

A könyv olvasmányosan és közérthetően ismerteti az űrorvostan alapvető aspektusait, kihívásait, megoldásra váró kérdéseit. A szerző nemcsak az emberi szervezet változásaira összpontosít, hanem kitér a súlytalanságban végzett növényi és állatkísérletekre, a sugárbiológiára, az űrsebészetre és a létfenntartó rendszerek működésére is.

A kötetet megjelentető Zrínyi Kiadó jóvoltából az Űrvilág ötfordulós rejtvénysorozatot hirdet. Hétfőnként egy-egy, a kötet témájához kapcsolódó kérdést teszünk majd fel. A válaszokat az adott hét péntekén éjfélig várjuk e-mailben, az urvilag@urvilag.hu címre. A helyes válaszokat beküldők között pedig a Az űrorvostan alapjai című könyv egy ajándék példányát sorsoljuk ki.

Az ötödik és egyben utolsó kérdés a szó legszorosabb értelmében kapcsolódik az űrorvosláshoz. Repülésük közben az űrhajósoknak rengeteg váratlan helyzetre kell felkészülniük, ezekre higgadtan, gyorsan és a protokollnak megfelelően kell reagálniuk. Nem csak technikai problémákra kell felkészülniük, hanem betegség, sérülés esetére is megvannak az előírások. Mivel nincs minden expedícióban végzett orvos, ezért a személyzet tagjai közül előre kijelölnek egy egészségügyi tisztet (3 főre jut 1 egészségügyi tiszt). Neki az űrhajós alapkiképzésen és küldetésspecifikus képzésen felül még egy űrorvosi egészségügyi képzésen is részt kell vennie. A legénységi egészségügyi tiszt feladata felismerni és diagnosztizálni az életet veszélyeztető betegségeket, sérüléseket, és ellátni, stabilizálni az űrhajós állapotát, illetve – ha szükséges – a vészhelyzeti evakuálást előkészíteni. De ki is volt az első orvos végzettségű űrhajós, aki járt az világűrben? Válaszul ennek az űrhajósnak a nevét kérjük beküldeni e-mailben a fent megadott címre, október 6-án (pénteken) éjfélig. A szerencsés nyertes nevét a megfejtéssel együtt szombaton tesszük közzé.


A Nemzetközi Űrállomás 10. számú állandó személyzetének (2004–2005) parancsnoka, az amerikai Leroy Chiao ultrahangos vizsgálatot végez orosz társa, Szalizsan Saripov szemén. Természetesen nem Chiao neve a megfejtés a kérdésünkre – már csak azért sem, mert ő eredeti végzettségét tekintve nem is orvos, hanem vegyészmérnök... (Kép: NASA)

Gilles Clément: Az űrorvostan alapjai (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Eszes Boldizsár, 412 oldal, ISBN 978 963 327 885 7). A kötet a Zrínyi Kiadó webáruházában kedvezményes, 3935 Ft-os áron elérhető. Emellett a könyvesboltokban is kapható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024