Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Öntsünk tiszta vizet a pohárba
(Rovat: Az emberi élet védelme, Az űrállomás és az USA - 2023.09.04 06:15.)

A most induló ötfordulós rejtvénysorozatunk első kérdésére adott helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

Napjainkban az űrkorszak újbóli virágzását éljük. Hamarosan ismét embereket küldünk a Holdra, milliárdosok űrugrásokkal teszik az emberek számára elérhetővé az űrutazást, nemsokára repülhet a második magyar űrhajós, és még sorolhatnánk, hiszen szinte végtelen ez a lista. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést és megértsük, hogy mi is zajlik egy emberes űrrepülés során, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak és az űrügynökségéknek, fontos, hogy megismerjük, hogy milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. Erről szól Gilles Clément Fundamentals of Space Medicine című átfogó könyvének magyar nyelven elkészült fordítása, amely Az űrorvostan alapjai címet viseli. A szerző nemzetközi szaktekintély, az International Space University űrélettudományok emeritus professzora, aki kutatásvezető volt több mint 25 űrrepülés során.


Milyen változások mennek végbe az emberi testben a világűrben? Milyen élettudományi kísérleteket végeztek az űrrepülés kezdete óta 2010-ig bezárólag? Ezekről a témákról is szól Az űrorvostan alapjai című, magyarul 2022-ben megjelent kötet. (Forrás: Zrínyi Kiadó)

A könyv olvasmányosan és közérthetően ismerteti az űrorvostan alapvető aspektusait, kihívásait, megoldásra váró kérdéseit. A szerző nemcsak az emberi szervezet változásaira összpontosít, hanem kitér a súlytalanságban végzett növényi és állatkísérletekre, a sugárbiológiára, az űrsebészetre és a létfenntartó rendszerek működésére is.

A kötetet megjelentető Zrínyi Kiadó jóvoltából az Űrvilág ötfordulós rejtvénysorozatot hirdet. Hétfőnként egy-egy, a kötet témájához kapcsolódó kérdést teszünk majd fel. A válaszokat az adott hét péntekén éjfélig várjuk e-mailben, az urvilag@urvilag.hu címre. A helyes válaszokat beküldők között pedig a Az űrorvostan alapjai című könyv egy ajándék példányát sorsoljuk majd ki.

Az első kérdés a víz újbóli hasznosításával kapcsolatos. Nyilvánvaló, hogy az emberi élet fenntartásához egy űrhajón, űrállomáson vagy akár egy idegen égitesten építendő bázison ivóvízre van szükség. A víz azonban drága kincs: rövid útra vagy magukkal kell vinniük az űrhajóban, vagy egy lakott űrállomás esetén hosszabb távon rendszeres utánpótlására van szükség a Földről. Így biztosítják a vizet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) is, teherszállító űrhajók segítségével. Emellett működik már a fedélzeten olyan berendezés is, amely az emberi izzadságból és vizeletből származó vizet képes fogyasztásra alkalmas minőségben megtisztítani. Első heti rejtvénykérdésünk: az ISS melyik (hányas sorszámú) expedíciójának tagjai fogyasztottak először a fedélzeten, izzadságból és vizeletből előállított vizet? A válaszokat tehát szeptember 8-án (pénteken) éjfélig várjuk. A szerencsés nyertes nevét a megfejtéssel együtt szombaton tesszük közzé.

Gilles Clément: Az űrorvostan alapjai (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Eszes Boldizsár, 412 oldal, ISBN 978 963 327 885 7). A kötet a Zrínyi Kiadó webáruházában kedvezményes, 3935 Ft-os áron elérhető. Emellett a könyvesboltokban is kapható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024