Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

KÖNYVAJÁNLÓ: Az űrorvostan alapjai
(Rovat: Az emberi élet védelme - 2023.04.19 07:15.)

Nemrég jelent meg magyar nyelven az Az űrorvostan alapjai című, átfogó, mégis olvasmányos és közérthető kötet.

Ha mindig foglalkoztatta az a kérdés, hogy az űrben milyen változások mennek végbe az emberi testben és milyen élettudományi kísérleteket végeztek az űrrepülés kezdete óta 2010-ig bezárólag, akkor egy jó hírrel kell szolgálnunk: végre megjelent Gilles Clément Fundamentals of Space Medicine című könyve magyar nyelven, mely Az űrorvostan alapjai címet viseli.


Az űrrepülés hatása az emberi testre. (Illusztráció: Daniels and Daniels)

Napjainkban az űrkorszak újbóli virágzását éljük, hamarosan ismét embert küldünk a Holdra, milliárdosok űrugrásokkal teszik az emberek számára elérhetővé az űrutazást, nemsokára kiválogatják a második magyar űrhajóst és még sorolhatnánk, hiszen végtelen ez a lista. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést és megértsük, hogy mi is zajlik egy emberes űrrepülés során, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak és az űrügynökségéknek, fontos, hogy megismerjük, hogy milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. A könyvet Gilles Clément, az International Space University űrélettudományok emeritus professzora írta, aki kutatásvezető volt több mint 25 űrrepülés során.


(Forrás: Zrínyi Kiadó)

A könyv olvasmányosan és közérthetően ismerteti az űrorvostan alapvető aspektusait, kihívásait, megoldásra váró kérdéseit. Ezen kívül inspirációt ad az űrélettudományok szerelmeseinek. A szerző nemcsak az emberi szervezet változásaira összpontosít, hanem kitér a súlytalanságban végzett növényi és állatkísérletekre, a sugárbiológiára, az űrsebészetre és a létfenntartó rendszerek működésére is.

A könyvet bátran ajánlom azoknak, akiket kicsit is érdekel az űrkutatás élettudományi része.

Gilles Clément: Az űrorvostan alapjai (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Eszes Boldizsár, 412 oldal, ISBN 978 963 327 885 7). A kötet a Zrínyi Kiadó webáruházában kedvezményes áron elérhető. Emellett már a Libri, Líra, Bookline könyvesboltokban is kapható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024