Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Inspiration4 orvosi kutatásai
(Rovat: Az emberi élet védelme, Űrturisták és magánűrhajók - 2021.09.17 07:15.)

A négyfős személyzet részt vesz egy olyan, a világon az első egészségügyi kutatási kezdeményezésben, melynek célja, hogy növelje az emberiség tudását az űrrepülés emberi testre okozta hatásairól.


Az űrtörténelem első „csupa civil” személyzete nem csak űrturistáskodik. (Kép: Inspiration4)

A pályára jutást követően a legénység gondosan kiválasztott kutatási kísérleteket végez az emberi egészséggel és a teljesítménnyel kapcsolatban, amelyek potenciálisan alkalmazhatók lesznek a Földön és a jövőbeli űrrepülések során. Ezen kívül a SpaceX, a Baylor Orvostudományi Főiskola űregészségüggyel foglalkozó kutatóintézete (Translational Research Institute for Space Health, TRISH) és a Weill Cornell Medicine kutatói környezetvédelmi és biomedikai adatokat és biológiai mintákat gyűjtenek az Inspiration4 személyzetének tagjaitól az űrrepülés előtt, alatt és után. A SpaceX, a TRISH és a Weill Cornell Medicine kutatói tovább kívánják bővíteni az űrorvostani kutatásokhoz való hozzáférést azáltal, hogy az Inspiration4 küldetéshez gyűjtött összes orvosbiológiai adatot hozzáférhetővé teszik a TRISH által finanszírozott és felügyelt nyílt adattáron keresztül, amely kutatási célokra könnyen hozzáférhető.

Az Inspiration4 stábja a következő vizsgálatokat végzi el:

1. Összegyűjtik a legénység EKG-aktivitását, a mozgásukat, az alvást, a pulzusszámot és a ritmust, a vér oxigénnel való telítettségét, a kabin zaját és a fényintenzitást jellemző adatokat. A civil űrhajósoknak el kell végezniük egy sor tesztet a Cognition nevű alkalmazásban, amelynek célja a viselkedés és a kognitív teljesítmény változásainak felmérése. A Cognition ugyanaz az alkalmazás, amelyet jelenleg az űrhajósok használnak a NASA által finanszírozott kutatási tanulmányokban.

2. A legénységnek a Butterfly IQ ultrahang készülék segítségével kell majd a szervrendszereiket vizsgálniuk. Az eszköz mesterséges intelligenciával rendelkezik, ezért orvosi szakértelmet nem igényel. Az összegyűjtött adatok segítenek meghatározni, hogy az olyan legénység, amely orvosi szakértelemmel nem rendelkezik, képes-e klinikai minőségű képeket szerezni, földi támogatás illetve útmutatás nélkül. Ezt az eszközt jelenleg az űrhajósok is tesztelik a Nemzetközi Űrállomáson.


(Kép: butterflynetwork.com)

3. Az űrrepülés során vérmintákat gyűjtenek, hogy megvizsgálják az immunfunkciót és a gyulladásos markerket. Ez a legkorszerűbb miniatürizált eszközzel, a Vertical Flow Immunoassay (VFI) segítségével történik.

4. A repülés előtt és közvetlenül utána egyensúly- és érzékelési teszteket fognak végezni, hogy megmérjék a szenzomotoros alkalmazkodást, amelyet a súlytalanság okoz. Ezeket a teszteket jelenleg az űrhajósok végzik, amikor visszatérnek az űrrepülésből. Az Arizonai Egyetem Orvostudományi Kar Phoenix Központ kutatói, Frederic Zenhausern központigazgató vezetésével, elsőként fogják tesztelni a stressz, a gyulladás és az immunitás több biomarkerét.


A Frederic Zenhausern által vezetett arizonai orvosi kutatócsoport. (Kép: University of Arizona College of Medicine)

A Weill Cornell Medicine kutatói szorosan együttműködnek a SpaceX orvosi csapatával. Az Inspiration4 mintagyűjtésének a célja, hogy megismételje ugyanazokat a protokollokat és kísérleteket, amelyeket úttörő jelleggel a NASA Twins Study és a Biomolecular Sequencer Missions során vezettek be. A WorldQuant finanszírozási támogatást nyújt a Weill Cornell Medicine-nél végzett munkához. A tervezett Biobank emberi, mikrobiális és környezeti mintákat fog tárolni, amelyeket a küldetések előtt, alatt és után gyűjtenek össze, és lehetővé teszik az űrhajósok hosszú távú kutatását és egészségügyi megfigyelését.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024