Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kórházvonat az ESA támogatásával
(Rovat: Az emberi élet védelme, Új eszközök és anyagok , Nyereség a kontinensnek - 2020.11.21 08:15.)

Márciusban az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot hirdetett a COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére.

A felhívásra mintegy 130 projektötlet érkezett. A támogatásra érdemesnek tartott pályamunkák egyike az ICUtrain (Intensive Care Unit train), vagyis beleseti és intenzív terápiás ágyakkal felszerelt kórházvonat kifejlesztésére vonatkozott. A program támogatói az Olasz Űrügynökség (ASI) és Olaszország kormánya.


(Fantáziakép: SITAEL)

Az innovatív elképzeléssel cégek konzorciuma állt elő. A vasúti infrastruktúrát az olasz Trenitalia adja, a szakmai-tudományos együttműködő partner a dél-olaszországi Puglia régió egészségügyi hatósága. A projekt keretében olyan mozgó, a legmodernebb techológiai megoldásokkal felszerelt kórház jöhet létre, amelyet szükség esetén az Európai Unió területén vasúton lényegében bárhová el lehet juttatni. Az űrtechnológia több szálon is belépül a kórházvonatba. Ilyen a helymegatározás és a nagy adatbiztonságot nyújtó műholdas távközlés. Ez utóbbi akár mozgás közben is lehetővé teszi a távgyógyítást, vagyis a helyszínen, a vonat fedélzetén dolgozó egészségügyi személyzet együtt állíthatja fel a diagnózist, konzultálhat más helyen dolgozó specialistákkal.

Egy ilyen vonat egy egészségügyi vészhelyzetben – mint amilyen a COVID-19 járvány idején is előfordult – jól alkalmazható lenne, de felhasználási lehetőségei kiterjednek például természeti katasztrófák esetére is. A helyi kórházi férőhelyek telítődésekor lehetővé tenné a sürgős ellátásra szoruló betegek biztonságos szállítását, költségkímélő módon. Az ICUtrain kórházvonat első tesztjei 2021 első felében várhatók.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024