Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Célom, hogy űrorvos legyek
(Rovat: Az emberi élet védelme, Álmuk a világűr - 2019.06.19 12:30.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) által meghirdetett #myspacedream versenyre jelentkezett magyar orvostanhallgató bemutatkozása.

Boross Katalin vagyok, a Szegedi Tudományegyetem IV. éves orvostanhallgatója. Célom az, hogy űrorvos legyek. Az emberek többsége ennek hallatán meglepődik és kérdő tekintettel néz rám. Nem erre a válaszra számítanak, mert ez a szakirány nem tartozik az elterjedt orvosi szakterületek közé.


Honnan jött az ötlet és miért szeretnék az lenni? Kiskorom óta szeretek mindent, ami a csillagászattal és az űrrel kapcsolatban áll. Egyszerűen elbűvöl ez a tudomány. Minden alkalommal, mikor felnézek az esti égboltra, elámulok, mert rabul ejt ennek a világnak a hatalmassága és egyszerűen nem tudok betelni vele.

Első éves egyetemista voltam, mikor megtudtam, hogy Szegeden van az egyetlen olyan Általános Orvostudományi Kar, amely Repülő- és Űrorvosi Tanszékkel rendelkezik, illetve negyedév során lehetőségünk lesz a Repülés- és űrorvostan című kurzust felvenni. Három évet kellett várnom, hogy beülhessek az első űrorvosi órámra. Eleinte csak egy álomnak tűnt az űrorvoslás lehetősége és ez a szenvedély megmaradt csak hobbinak. Majd még jobban megismertem és elmélyültem a témában. Minél közelebb kerültem hozzá, annál inkább éreztem azt, hogy ez lesz az az út, amit a jövőben választani szeretnék. Így történt, hogy egyik pillanatról a másikra létrehoztam egy űrorvoslással foglalkozó instagram oldalt (@spacedoctora), amely kizárólag az űrkutatás egészségügyi témáival foglalkozik.

Eközben találkoztam az Európai Űrügynökség által meghirdetett #myspacedream versennyel. Néhány sor a róla. A pályázat célja, hogy az űrkutatás rajongói bemutassák egy rövid videóban, mi is az ő „űrálmuk”. A szakmai zsűri 3 helyezettet hirdet ki, míg a negyedik díjazott a közönség által legtöbb szavazattal értékelt videó tulajdonosa lesz. Az első helyezett látogatást nyer az Űrügynökséghez, a második, a harmadik és a közönségdíjas versenyző értékes űrhajós ajándékokat kap.

Miért jelentkeztem rá? Az űrkutatás a jövő, és ennek a részese szeretnék lenni. Űrorvosként segíteni szeretném az űrhajósoknak a felkészülését, illetve részt szeretnék venni az egészségügyi eszközök kifejlesztésében. Az űrutazások során nem csak technikai nehézségekkel kell szembenézni, hanem az űr extrém környezetének az egészségre gyakorolt hatásaival is, mint a például a súlytalanság vagy a kozmikus sugárzás. Ezeknek a megoldása nem lesz egy könnyű feladat, de elegendő kitartással és csapatmunkával sikerülni fog. Számomra ezért nagy lehetőség ez a verseny, mert ha sikerülne és megnyerném, egy lépéssel közelebb kerülhetnék az álmom megvalósításához.

Boross Katalin

Boross Katalin rövid bemutatkozó videóját az ESA #myspacedream oldalán itt lehet megtekinteni. A közönség a tetszését szavazatokkal fejezheti ki, egy kattintással a videó melletti szívecskére. (Adott eszközről csak egy szavazatot lehet leadni, pl. laptop, telefon külön szavazatnak számít.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024