Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrutazó baktériumok
(Rovat: Az emberi élet védelme, Az űrállomás és az USA - 2019.01.28 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2015-ben végzett átfogó kutatás során antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzseket is azonosítottak, például a vécében.

Az Enterobacter nemzetségbe tartozó baktériumoknak az űrállomáson előforduló törzsei hasonlítanak azokhoz, amilyeneket egyes kórházakban is találni. Ezek ún. opportunista fertőzések okozására képesek, vagyis a kórokozók egészséges szervezetben előfordulnak anélkül, hogy különösebb gondot jelentenének, de legyengült immunrendszer esetén súlyos, akár végzetes betegséget is kiválthatnak. Bár az ISS-en talált törzsek az emberekre nem bizonyultak veszélyesnek, a jelenlétük arra figyelmeztet, hogy a jövőben az űrutazásoknál a baktériumokra is jobban kellene figyelni. Ezt állapította meg egy amerikai kutatócsoport, akik tanulmányukat a BioMed Central Microbiology című folyóiratban publikálták.


Vécé a Nemzetközi Űrállomáson. (Kép: NASA)

Öt különböző Enterobacter törzset sikerült izolálniuk egyrészt az űrállomás vécéjéből, másrészt az űrhajósok testedzésre szolgáló eszközök felületéről. A mintákat 2015 márciusában gyűjtötték. A részletes genetikai vizsgálatokhoz összehasonlításképp a Földön ismert közel 1300 Enterobacter baktériumtörzs nyilvánosan elérhető genomját használták fel. Az eredmények azt mutatták, hogy genetikai értelemben az öt űrállomáson gyűjtött törzs a leginkább három, nemrég óta ismert földi Enterobacter törzshöz hasonlít. Ezek az Enterobacter bugandensis nevű faj képviselői, amelyet kórházi fertőzések okozójaként is számon tartanak.

A földi és az űrállomáson talált baktériumok örökítőanyagának összevetésével a kutatók megvizsgálták, hogy az ISS baktériumainál utalnak-e jelek az antibiotikumoknak való ellenállásra. Az eredmény szerint igen, ami nem megnyugtató. Szerencsére azonban a szóban forgó baktériumok nem voltak virulensek és patogének, vagyis az emberi szervezetben elszaporodva fertőzés és betegség okozására alkalmasak. A potenciális gyógyszeres kezelésnek ellenálló természetük azonban a kutatók szerint figyelmeztető jel, ami miatt érdemes a jövőbeli űrutazásoknál fokozott figyelmet fordítani a mikrobiológiai környezetre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024