Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az űrből a Földre ért a távgyógyászat
(Rovat: Az emberi élet védelme, Új eszközök és anyagok - 2016.03.24 07:15.)

A távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.

Nem minden kisebb, körzeti kórházban dolgozik radiológus szakorvos, ezért egyes betegeknek vagy várandós anyáknak több száz kilométert kellett utazniuk az ultrahangos vizsgálatra. Az Európai Űrügynökség (ESA) távgyógyászati projektsorozata keretében azonban olyan eszközöket és módszereket sikerült kidolgozni, amelyekkel az ultrahangos vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a szakorvos akár ezer kilométeres távolságban tartózkodik.


A táv-ultrahangos vizsgálatok céljára kifejlesztett TESSA (Tele-Echography for ESA) rendszer. Az asszisztens a beteg fölé állítja a berendezést, a szakorvos pedig a távolból úgy mozgatja az ultrahangos szondát, mintha ő maga is jelen lenne a vizsgálóhelyiségben. (Kép: AdEchoTech)

Az eljárást az ESA-nál eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgozták ki, így született meg a TESSA technológia (Tele-Echography for ESA, vagyis az ESA részére kifejlesztett, táv-ultrahangos módszer). A távgyógyászat alapötlete ugyanaz, legyen szó akár űrhajósokról, akár földi páciensekről: egyszerűbb a vizsgálati eredményeket nagy távolságba továbbítani, mint a vizsgált személyeket.


A szakorvos akár ezer kilométeres távolságból is elvégezheti a vizsgálatot, a képernyőkön egyszerre látja a vizsgáló helyiséget és a páciensről készült ultrahangos képet. (Kép: AdEchoTech)

A közép-franciaországi Vendôme-ban működő AdEchoTech cég már több mint 15 francia és külföldi egészségügyi intézmény számára értékesítette a táv-ultrahangos rendszerét. Az asszisztens a beteg fölé állítja a berendezést, a szakorvos pedig a távolból úgy mozgatja az ultrahangos szondát, mintha ő maga is jelen lenne a vizsgálóhelyiségben, miközben a képernyőn az ultrahangos képet nézi.

A cégnél 2003-ban kezdtek az ultrahangos eszközök fejlesztésével foglalkozni. Ma már a Nemzetközi Űrállomáson is van egy ultrahangos berendezés orvosi vizsgálatok céljára, működtetéséhez a földi szakértői csoport ad utasításokat az űrhajósoknak. Fontos feladat az űrhajósok szívének, szívműködésének rendszeres ultrahangos vizsgálata, hogy megfigyeljék a szív- és érrendszerben a tartós súlytalanság hatására fellépő változásokat.


Az ultrahangos távvizsgálat világpremierje újságírók előtt, 2015. november 28-án. (Kép: AdEchoTech)

A további fejlesztés célja, hogy a robotkart kisebbé, mozgékonyabbá tegyék, ami a földi alkalmazások körét is szélesítené. Az ESA nemrég megállapodott négy európai ország védelmi minisztériumával, hogy Libanontól Afganisztánig különböző katonai bázisokon is használják a technológiát, amelyet Nyugat-Afrika partjai közelében lévő olajfúró platformokon és Francia Guyana őserdei klinikáin már sikerrel kipróbáltak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024