Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jupiter, Mars, érelmeszesedés
(Rovat: Az emberi élet védelme, Új eszközök és anyagok - 2007.07.06 11:33.)

A távoli bolygókról űrszondákkal kapott képek feldolgozására használt számítógépes algoritmusok legújabb alkalmazása a nyaki artériák elmeszesedésének mértékét megmérő orvosi műszer.

Az USA-ban nemrég szabadalmaztatott ArterioVision szoftver a NASA JPL-ben négy évtizede folyó képfeldolgozási fejlesztések egyik „mellékterméke”, amelyet immár az orvosi diagnosztikában is használatba vettek. Az ultrahangos képalkotó műszerrel kívülről, gyorsan és fájdalommentesen meghatározható a szívből az agyba vért szállító verőerek „kora”, ami gyakran nem egyezik meg a páciens tényleges korával. Az eljárással az érelmeszesedés a kezdeti stádiumában is kimutatható, lehetőséget adva a komolyabb baj – például szívroham vagy agyvérzés – megelőzésére. Az eredménnyel azonnal szembesülő beteg talán könnyebben rávehető arra, hogy csökkentse az érelmeszesedés kockázatát: változtasson az életmódján, mozogjon többet, táplálkozzon egészségesebben.


A nyak két oldalán futó verőerek ultrahangos vizsgálata. A berendezés „lelke”, a képfeldolgozó szoftver valójában egy űrkutatási melléktermék. (Kép: NASA/JPL)

A hagyományos ultrahangos készülék az artéria belső falán levő lerakódást és a vér áramlását vizsgálja. A képfeldolgozó program segítségével még pontosabban megállapítható a mészlerakódás vastagsága. Az algoritmus kitűnő felbontás mellett 256 szürkeárnyalatot képes megkülönböztetni. Az eljárás során mért adatok segítségével beállítható az esetleges gyógyszeres kezelés is. Az érelmeszesedéshez kapcsolódó betegségek a rák különböző fajtái mellett a vezető halálozási okok – nem csak Amerikában...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024