Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egyedülálló pollenjelentő rendszer Magyarországon
(Rovat: Az emberi élet védelme, Földmérési és Távérzékelési Int. , Mezőgazdaság - 2005.07.06 12:22.)

Egy tegnapi sajtóhír szerint jövőre beindulhat a műholdas távérzékelési adatokon alapuló hazai pollenjelentő szolgálat.

Az MTV tegnap esti Híradójában elhangzott rövid beszámoló szerint „egy Európában is egyedülálló pollenjelentő rendszer segítheti jövőre az allergiásokat. A betegek már a növények virágzása előtt hetekkel riasztást kaphatnak, hogy mikor hová nem ajánlatos menniük az országban. Magyarországon csaknem 3 millióan szenvednek virágporallergiában, közülük legtöbben a parlagfűre érzékenyek.

Már tesztelik azt az információs rendszert, amely a jövő évtől segítheti az allergiásokat. Míg most csak a pillanatnyi pollenértékekeket tudják megmondani a szakemberek, jövőre már akár 10 napos előrejelzést is készíthetnek majd, településkre bontva. A betegek így időben elkezdhetik a védekezést, és a gyógyszeres kezelést. A rendszer segítséget nyújthat a szabadság tervezésében is, mivel láthatóvá teszi, mely területeket, és mikor érdemes elkerülni a magas koncentráció miatt. Az allergiások pollenriasztást is kérhetnek majd hetekkel a virágzás előtt. Eddig 18 település térképe készült el.”

A rövid riportban nem említették, hogy a rendszer alapjait a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) Távérzékelési Központjában fejlesztették ki.


A fenti térkép a 2004-es parlagfű-borítottságot mutatja az ország településeinek külterületein mérve. A mérés mintavételes helyszíni felmérésből kiindulva távérzékelésessel történt. A hagyományos felderítéssel „be nem járható” területeket nagyfelbontású űrfelvételek kiértékelésével vizsgálják meg. A műholdas felderítés a mezőgazdasági területeken alkalmazható, így csak ezekről tartalmaz adatokat a térkép. (Az út menti parlagfüves sávok tehát nem kerülhetnek az adatbázisba.)

Az ábra tájékoztatást ad a parlagfű idénre várható megjelenéséről is. A színkód a veszélyeztetettség mértéke alapján: alig (0–1%) = zöld, enyhén (1–2,5%) = citromsárga, közepesen (2,5–5%) narancssárga, erősen (5% felett) = rózsaszín. A feldolgozáson kívüli területeket szürke szín jelöli. A FÖMI honlapján a Projektjeink/Parlagfű-felmérés menüpontban a térkép interaktív, az egyes régiók kinagyítására alkalmas változata is megtalálható, bővebb információk kíséretében. Egy kiválasztott település nevére keresve közvetlenül is megkaphatjuk az adott környék mezőgazdasági blokkjaira jellemző parlagfű-borítottság értékét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024