Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Légszennyezés-előrejelzés Londonban
(Rovat: Az emberi élet védelme, Környezetünk védelme , Nyereség a kontinensnek - 2005.06.24 20:26.)

Az ESA támogatásával folyó programban egy londoni kerületben a levegő szennyezettségét mérik, utcákra lebontva.

A kísérlet London központjában és a déli Croydon nevű városrészben indul. Csak ez utóbbi kerületben mintegy ezren szenvednek asztmában és más légúti megbetegedésben. Ők hamarosan figyelmeztető üzeneteket kapnak majd mobiltelefonjaikra, mielőtt a levegő szennyezettsége elér egy kritikus értéket. A YourAir (a Te Levegőd) elnevezésű szolgáltatás a nitrogén-dioxid, az ózon, a levegőben szálló por koncentrációjára figyel. Különlegessége, hogy az értékeket nagyon jó térbeli felbontással, utcáról utcára képes követni.

A 330 ezer lakosú Croydonban induló rendszert idővel az egész városra is ki szeretnék terjeszteni. A projekt az Európai Űrügynökség PROMOTE programjának keretében indult. Maga a PROMOTE része az EU és az ESA közös GMES (Global Monitoring for Environment and Security) kezdeményezésének, amely a műholdas távérzékelés környezeti és biztonsági alkalmazásainak elterjesztését tűzte ki célul - természetesen a földfelszíni mérésekkel kiegészítve.

A YourAir is egy sor különböző információforrás alapján dolgozik: elősorban az utak forgalmi adatait veszi alapul, s nemsokára műholdas méréseket is felhasznál. Regionális előrejelzéseket is használ, mivel a szennyeződés egy része nem helyben keletkezik. A különböző helyi megfigyelőállomások mérései segítenek az eredmények kalibrálásában. Az előrejelzések megbízhatósága a tapasztalatok szerint 90%-os.

Amint az alábbi ábra is jól mutatja, a kontinensen a legnagyobb összefüggő területen szennyezett a levegő Olaszországban, a Pó völgyében és a németországi Ruhr-vidéken. A széliránytól függően az utóbbiból London környéke is „kaphat”, pedig ott helyben is keletkezik épp elég...


A troposzféra átlagos nitrogén-dioxid tartalma Európa területén, 2003 januárja és 2004 júniusa között. A méréseket az ESA Envisat mesterséges holdjának egyik műszerével végezték. A színskála a NO2 oszlopsűrűségét mutatja, a maximum 1015 molekula/cm2. (Az adat az 1 négyzetcentiméter alapterületű függőleges oszlopban levő nitrogén-dioxid mennyiségét jelzi. Kép: Heidelbergi Egyetem)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021