Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane–6: inkább csak jövőre
(Rovat: Az Ariane rakéták - 2020.06.01 09:15.)

Az ESA és a rakétát gyártó Ariane Group bejelentette, hogy az Ariane–6 első startja csaknem bizonyosan átcsúszik 2021-re.

Az ESA hordozórakétákért felelős igazgatója, Daniel Neuenschwander elmondta a Space News-nak, hogy a késést a járványhelyzet okozza. Az európai Ariane és Vega rakéták kapacitásának piaci értékesítésével foglalkozó Arianespace cég az Ariane–6 első startját eredetileg idén október és december közöttre tervezte, legalábbis így gondolták két hónappal a járvány kitörése előtt. A munkák azonban több fronton is leálltak az űrközpontok bezárása miatt, így például nem sikerült a zárás előtt befejezni az Ariane–6 új indítóállásának építését a kourou-i űrközpontban. A munka befejezését végző dolgozók már visszatértek Francia Guyanába, a munka megkezdése előtt azonban két hetet karanténban kell tölteniük, ami május végére telik le.

Neuenschwander arról is tájékoztatott, hogy az indítóállás építésének késése miatt el kellett halasztani a P120C gyorsítórakéta égéspróbáját, illetve az Ariane–6 alkatrészeit szállító különböző cégeket is érintette a járvány miatti leállás. Mint elmondta, a közeljövőben felmérik a helyzetet, hol mennyi késést okozott a járvány, de remélik, hogy az elkövetkező hónapokban visszatérhetnek a megszokott üzemmenetre.

Az Ariane–6 fejlesztésének fővállalkozója, az Ariane Group képviselője május 20-án úgy nyilatkozott, hogy a rakéta fejlesztésének ütemterve az év végi első startig már a járvány előtt is elég szoros volt, bár akkor még elérhetőnek látszott. Most a várható menetrendet össze kell hangolniuk az ESA-val és a Francia Űrügynökséggel, a CNES-szel.


Az Ariane–6 rakéta első fokozatának Vulcain 2.1 hajtóműve. (Kép: ArianeGroup)

A PwC (PricewaterhouseCoopers) elemzője két további érvvel egészítette ki, miért nem valószínű, hogy Ariane–6 idei első startja. Egyrészt szintén a járványhelyzet miatt több, 2020-ra tervezett start az év végére tolódott, emiatt valószínű, hogy az év végére tervezett startokat viszont jövő évre kell tolni. Másrészt, az Ariane–6 első repülését a OneWeb cég saját műholdserege 30 műholdjának indítására kötötte le, viszont a cég márciusban csődvédelmet kért, ami kérdésessé tette a küldetést. Így az Arianespace-nek tisztáznia kell a OneWebbel a helyzetet, és ha a cég kénytelen lemondani újabb műholdjai indításáról, akkor az Arianespace-nek sürgősen új hasznos terhet kell keresni, mert nyilván el akarják kerülni, hogy a rakétának üresen kelljen felszállnia. Az Arianespace alelnöke nem kommentálta a lehetséges csúszásról szóló híreket, a sajtót az ESA-hoz irányította.

Az Ariane–6 fejlesztését 89%-ban, azaz 3,6 milliárd euróval az ESA finanszírozza, a további 11%-ot az Ariane Group és ipari partnerei biztosítják.

A Space News szerint nem az Ariane–6 lenne az első rakéta, amelynek első startja átcsúszna 2021-ra, hiszen korábban már erre a sorsra jutott a United Launch Alliance Vulcan, és a Blue Origin New Glenn rakétája is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023