Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az idei első Ariane-start
(Rovat: Az Ariane rakéták, Lássuk és halljuk egymást - 2006.03.13 07:50.)

Sikeres volt az európai Ariane-5 ECA hordozórakéta első indítása 2006-ban. A SPAINSAT és a Hot Bird-7A távközlési holdak Föld körüli pályára kerültek.

Többszöri halasztás után végül március 11-én, közép-európai idő szerint 23:33-kor került sor a startra Kourou-ból (Francia Guyana). Az európai Ariane-5 ECA nehézrakéta két űreszközt juttatott a világűrbe. Ezek egyike, a 3680 kg-os SPAINSAT a spanyol védelmi minisztérium megrendelésére készült. Geostacionárius pályán, az Atlanti-óceán fölött, a 30. nyugati hosszúsági fok fölötti pozícióban működik majd. Érdekesség, hogy az Ariane rakéták történetében ez volt a 25. katonai célú műholdindítás.

A másik, a Hot Bird-7A (4100 kg) a legújabb az Eutelsat szervezet műsorszóró mesterséges holdjainak hosszú sorában. Ez utóbbi hold a 13 fokos keleti hosszúság fölött fog tartózkodni a geostacionárius pályán. Televízió- és rádióadásokat sugároz majd, bővítve az Eutelsat most is rendelkezésre álló kínálatát.

Az Ariane indításokat végrehajtó Arianespace cég idei terveiben még 4-5 start szerepel. A következő alkalommal, május közepén, az Ariane-5 ECA hasznos terhe a mexikói SATMEX-6 és a thaiföldi THAICOM-5 távközlési holdak lesznek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024