Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elhunyt Neil Armstrong
(Rovat: Az Apollo holdprogram, Mercury és Gemini - 2012.08.26 09:45.)

A 20. század méltán egyik leghíresebb embere, az első, aki a Holdra tette a lábát, 82 éves volt.

Armstrong nemrég szívműtéten esett át, ami után már nem tudott felépülni.


Az első holdraszállás idején... (Kép: NASA)

Neil Armstrong, korábban a koreai háborúban harcoló vadászrepülő-pilóta, később berepülőpilóta, űrhajósként 1969. július 21-én írta be végleg magát a történelembe. Az Apollo-11 parancsnoka aznap lépett – az első emberként – egy idegen égitest, a Hold felszínére. Akkor elmondott szavai – That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind, vagyis: kis lépés ez egy embernek, óriási ugrás az emberiségnek – rögtön szállóigévé váltak. A korabeli tévéközvetítések nyomán Armstrong egyszerre nem csak amerikai hős lett, de világhírnévre tett szert. Ha bárkit megkérünk a Földön, hogy nevezzen meg legalább egy űrhajóst, Gagarin mellett jó eséllyel Armstrong biztosan az eszébe jut.

Nem az Apollo-11 volt Armstrong első űrrepülése, hiszen 1966-ban a Gemini-8 parancsnokaként már járt a világűrben, végrehajtva az első űrdokkolást. Röviddel a holdraszállás után Armstrong elhagyta a NASA kötelékeit. Életét inkább a repülési-műszaki vállalkozásainak szentelte, mintsem hogy kihasználta volna hírnevét. Meglehetősen zárkózott volt, ritkán adott interjúkat, és csak nagyobb évfordulók alkalmával jelent meg a nagy nyilvánosság előtt.


...és nem sokkal halála előtt. (Kép: Getty)

Nem nagy kockázatot vállal, aki kijelenti, hogy a tegnap elhunyt Neil Armstrong neve még hosszú évszázadokig fennmarad az emberiség kollektív emlékezetében.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024