Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Holdkerülők
(Rovat: Artemis - 2023.04.04 10:15.)

Wiseman, Glover, Koch és Hansen. Őket jelölték ki a 2024 végén esedékes Artemis-2 repülésre, amelyen megkerülik a Holdat.

A NASA április 3-án nyilvánosságra hozta, hogy melyik négy űrhajós készül az Artemis-program következő, egyben első emberes repülésének végrehajtására. Ennek keretében az SLS rakétával felbocsátandó Orion űrhajó eljut a Holdig, majd visszatér a Földre. Ez alkalommal még nem lesz leszállás égi kísérőnk felszínére, az majd az Artemis-3 repülés feladata lesz.

Az Artemis-2 küldetés négy reménybeli űrhajósa közül hárman amerikaiak: Reid Wiseman parancsnok, Victor Glover pilóta és Christina Koch küldetésspecialista. Az utóbbi feladatkörben negyedik társuk a Kanadai Űrügynökség (CSA) űrhajósa, Jeremy Hansen lesz.


Az Artemis-2 kijelölt személyzetének csoportképe, fentről az óramutató járásával megegyező irányban: Glover, Hansen, Wiseman és Koch. Ők lesznek az első emberek, akik több mint fél évszázad után újra eljutnak a Holdig. (Kép: NASA)

Wiseman, a NASA korábbi vezető űrhajósa 165 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson 2014-ben. Glover a SpaceX Crew Dragon űrhajójának Crew-1 küldetésén vett részt 2020 végén, fél évet dolgozott az ISS-en. Koch eddig már közel egy évet tartózkodott az űrben, 2019 márciusától 2020 februárjáig volt az ISS személyzetének tagja. Hansen, a jelenlegi négyfős aktív kanadai űrhajóscsapat tagja újonc lesz, eddig még nem járt alacsony Föld körüli pályán sem. A kanadai űrhajós repülését az ország a Lunar Gateway holdi űrállomás építéséhez való hozzájárulással érdemelte ki.

Kiképzésük júniusban indul be komolyabban. Ez lesz az Orion első repülése űrhajósokkal a fedélzetén, ami különösen nagy feladattá teszi a felkészülést. Ugyanúgy az SLS óriásrakéta tetejére is ekkor kerülnek majd először emberek. A tervek szerint az Artemis-2 repülés legkorábban 2024 novemberében indulhat, de ez még elég messze van ahhoz, hogy késések sem lennének meglepőek. A rakéta először elnyúlt elliptikus Föld körüli pályára juttatja majd az Oriont, ahol kb. egy napjuk lesz az űrhajósoknak a rendszerek ellenőrzésére. Az első a biztonság, és hiba esetén vissza tudnak térni a Földre. Ha viszont minden jól megy, akkor a fő hajtómű begyújtásával elindulnak a Hold irányába. Az Orion nem áll pályára a Hold körül, csak megkerüli azt, majd a kabin a Csendes-óceán vizére tér vissza. A négy berepülő űrhajós útja összesen mintegy 10 napon át tart majd.

Az Artemis-3 repülés – 1972 decembere, az Apollo-17 repülése után az első holdraszállással – még inkább a jövő zenéje, a jelenleg érvényes menetrend szerint legkorábban 2025 decemberében keríthetnek rá sort. Ahhoz még a SpaceX Starship rendszerének, az Axiom Space fejlesztette űrruháknak és egy sor más dolognak is időben el kell készülnie.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024