Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Alexa az Orion fedélzetén
(Rovat: Artemis, Különös találmányok , Új eszközök és anyagok - 2022.01.29 07:15.)

Az Orion űrhajó következő, legénység nélküli repülésén kipróbálnak egy olyan eszközt, amelyik a jövő űrhajósainak munkáját megkönnyítő, hangfelismerő technológiát használ.

A Lockheed Martin január 5-én jelentette be, hogy az Amazon és a Cisco Systems cégekkel együttműködve dolgoznak a Callisto projekten, a fejlesztett berendezés az Artemis–1 küldetésen jut a világűrbe, a jelenlegi állás szerint idén márciusnál nem előbb. A technológiai demonstrációs kísérlettel azt akarják kipróbálni, miként tud az Amazon Alexa technológiája és a Cisco Webex telekonferencia platformja úgy együttműködni egymással, hogy a rendszert a jövő űrrepülései során használni lehessen.

A Callisto rendszer lehetővé tenné az űrhajósok számára, hogy szóban kimondott parancsokkal jussanak hozzá adatokhoz, irányítsák az űrhajót és lépjenek kapcsolatba a földi személyzettel, miáltal egyszerűbbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá válna az űrhajósok munkája. A Callisto egyik alkalmazásaként az űrhajósok megkérhetnék a rendszert az űrhajó telemetriájának elemzésére, például az egyes alrendszerkből érkező, az üzemelést nyomon követő érzékelők adatainak összesítésére, értékelésére.


A Callisto projekt keretében megvizsgálják, miként használható az Amazon Alexa technológiája az Orion űrhajó fedélzetén. (Kép: Lockheed Martin)

A Callisto irányíthatná az űrhajóban a világítást és a képernyők működését, vagy elvégezhetné az alrendszerek működésének ellenérzését. A Webex rendszer segítségével a földi személyzettel cserélhetnének adatokat. A rendszer alapja az Alexa kereskedelmi forgalomban elérhető változata, de bizonyos módosításokat el kellett végezni, hogy az Orion űrhajó korlátozott internetkapcsolata és különleges belső akusztikai viszonyai közt is megfelelően működjék. A rendszer kérések ezreit tudja teljesíteni, sőt eldönti, hogy képes-e önmaga a feladatok elvégzésére, vagy igénybe veszi a földi személyzet segítségét. A projektben részt vevő cégek szimulátorokban már alaposan tesztelték a rendszert, és azt az űrbeli körülmények közt történő használatra alkalmasnak találták.

A Callistót a közreműködő cégek saját finanszírozásban fejlesztették, a Lockheed azonban 2018 végén visszatéríthető támogatási összegről kötött megállapodást a NASA-val, amelynek terhére a rendszer Artemis–1-hez illesztését és tesztelését végezték. Mivel az Artemis–1 küldetésben az Orion fedélzetén nem tartózkodnak űrhajósok, a rendszer működését éles körülmények közt csak „virtuális legénységgel” fogják tudni kipróbálni, azaz az irányítóközpont elkülönített helyiségéből küldenek parancsokat a fedélzetre, miközben az ott elhelyezett kamerákkal követik a Callisto működését. Arra viszont egyelőre nincsenek tervek, hogy a rendszert a további Artemis küldetésekben is használnák, erről az Artemis–1 során szerzett tapasztalatok alapján döntenek.

Az Amazon részéről fontosnak tartották megjegyezni, hogy az Alexa űrbeli kipróbálásával a rendszer „haza érkezik”, mivel fejlesztését a Star Trek tévésorozat ihlette.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024