Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kevés az űrhajós
(Rovat: Artemis, Az űrállomás és az USA - 2022.01.27 10:15.)

A NASA űrhajóscsapatának létszáma hamarosan az ISS kiszolgálásához és az Artemis-programhoz minimálisan szükséges szint alá csökkenhet.

Ezt a megállapítást tartalmazza a NASA főfelügyelőjének (inspector general) január 11-én kiadott jelentése. Az űrhajóscsapatnak jelenleg 44 aktív tagja van, de ez a szám tovább csökkenhet, ha idén néhány űrhajós kiválik a csapatból. A NASA űrhajósainak létszáma 2000-ben érte el maximumát, akkor közel 150 aktív tagot számlált a csoport. Az űrhajóscsapat létszáma az 1970-es évek óta nem volt olyan alacsony, mint most.

A jelentés szerint a NASA űrhajóshivatalában 2019-ben készített elemzés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a 2022-es és 2023-as pénzügyi években az elvárt minimum alá csökkenhet a létszám. Ennek nyomán döntött úgy a NASA vezetése, hogy új űrhajósokat válogat. Ez meg is történt, a jelöltek nevét december elején hozták nyilvánosságra, e hó elején pedig meg is kezdődött a kiképzésük. Mivel az általános kiképzés két évig tart, az új jelölteket csak 2024-ben oszthatják be konkrét küldetések teljesítésére. Addigra viszont a jelenlegi aktív létszámból további lemorzsolódás várható, az Artemis-küldetések okán viszont megnő az igény az űrhajósokra, vagyis összességében továbbra is hiány lesz űrhajósokban.


A NASA tavaly kiválasztott tíz űrhajósjelöltje januárban kezdte meg a két évig tartó kiképzést. Neveiket korábbi cikkünkben olvashatják. (Kép: NASA)

A jelentés felrója a NASA-nak, hogy 2014-ben 25%-ról 15%-ra csökkentették az űrhajósok létszámának „biztonsági tartalékát”, és amint a jelentésben megfogalmazzák, a hiányos dokumentáció miatt ma már nem deríthető ki, mi lehetett a csökkentés oka. Ez a biztonsági tartalék szolgál arra, hogy akkor is maradjon elég űrhajós, ha váratlan lemorzsolódás, egészségügyi problémák vagy más okok miatt a vártnál jobban csökkenne a létszám. Az évtized vége felé, amikor közeledik az ISS bezárásának időpontja, amúgy is erőteljesebb lemorzsolódásra számítanak, holott éppen akkor nagyobb igény lenne az űrhajósok tapasztalatának hasznosítására a jövő fejlesztéseiben. A jelentés azt is kifogásolja, hogy a NASA-nak nem állnak rendelkezésre „átfogó demográfiai információk” az űrhajósaikról, jóllehet erre szükség lenne, amikor az Artemis-küldetések támasztotta új igényeket kell kiszolgálniuk.

Az Artemis-program új követelményeket támaszt az űrhajósok kiképzésével szemben is. A NASA-nak ki kellene választania az Artemis–2 és –3 repülések űrhajósait, de mivel ezek a küldetések csak 2024-ben, illetve leghamarabb 2025-ben várhatók, ezért a jelentés készítői attól tartanak, hogy a NASA elég hosszúnak ítélheti a hátra lévő időt, elkényelmesedhetnek az űrhajósok kijelölésénél és kiképzésénél. Mint megjegyzik, az ISS-program kezdetén az űrhajósok küldetésre felkészítése esetenként az öt évet is elérte, ami később két évre rövidült.

A jelentés nem ad meg konkrét számot arra, hány főből kellene állnia a NASA űrhajóscsapatának, azonban javasolják a 15%-os biztonsági tartalék felülvizsgálatát, valamint ajánlásokat tettek a „demográfiai adatok” gyűjtésének továbbfejlesztésére, és a kiképzés új irányelveinek kidolgozására. A NASA részéről közölték, hogy elfogadják és követik a javaslatokat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024