Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A NASA leendő űrhajósai
(Rovat: Artemis, Az Űrállomás és az USA - 2021.12.11 07:15.)

Tízen kerültek be az amerikai űrügynökség új űrhajósosztályába, akiknek januárban meg is kezdődik a kiképzése.

A NASA december 6-án tette közzé, hogy a 2021-es kiválasztási folyamat végén kik alkotják a következő űrhajósosztályt. Közülük kerülhetnek ki azok, akik az Artemis program keretében a Holdra, sőt esetleg később a Marsra is eljuthatnak. A 10 fő közül 6 férfi és 4 nő, életkoruk szerint 32 és 45 év közöttiek. Végzettségük szerint katonai pilóták, mérnökök és repülőorvos is van közöttük.


Az „Artemis-generáció”, vagyis a NASA 2021-es űrhajósosztályába válogatott jelentkezők bemutatásukkor, a houstoni Johnson Űrközpontban készült csoportképen. A névsor, balról jobbra: Nichole Ayers (32 éves pilóta, a légierő őrnagya), Christopher Williams (38 éves orvosi fizikus), Luke Delaney (42 éves pilóta, a tengerészgyalogság nyugalmazott őrnagya), Jessica Wittner (38 éves pilóta, korvettkapitány a haditengerészetnél), Anil Menon (45 éves repülőorvos, a légierő alezredese), Marcos Berríos (37 éves pilóta, a légierő őrnagya), Jack Hathaway (39 éves pilóta, a haditengerészet kapitánya), Christina Birch (35 éves biomérnök), Deniz Burnham (36 éves mérnök, a haditengerészet tartalékos hadnagya) és Andre Douglas (35 éves mérnök). (Kép: NASA)

Két éven át tartó kiképzésük 2022 januárjában indul. A csoporthoz csatlakozik majd két fő – egy férfi és egy nő –, akiket az Egyesült Arab Emírségek űrhajósprogramjához választottak ki idén áprilisban. Az újoncok űrrepülésre azután válnak majd jelölhetővé, ha a képzésük végén sikeres vizsgát tesznek. Az előző NASA űrhajósosztályból, ahová 2017 közepén válogattak jelentkezőket, az első két fő jelenleg épp a Nemzetközi Űrállomáson szolgál. Kayla Barron és Raja Chari a Crew Dragon Crew-3 küldetés résztvevői.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023