Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a nyolcadik Landsat
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak, Környezetünk védelme , Katasztrófák ellen - 2013.02.12 07:15.)

A bő négy évtizedes múltra visszatekintő, rendkívül sikeres amerikai földmegfigyelő sorozat legújabb, az eddigieknél még többre képes műholdja egy Atlas-5 rakétával indult Kaliforniából.

A start helyszíne a Vandenberg Légitámaszpont, pontos ideje 2013. február 11., magyar idő szerint 19:02 volt. A hivatalos nevén Landsat Data Continuity Mission (LDCM) a még 1972-ben kezdett műholdsorozat legújabb és legmodernebb tagja. Amint a neve is mutatja, feladata a Föld felszínéről globális méretekben végzett páratlan méréssorozat folytatásának biztosítása az elkövetkező években. Tervezett minimális élettartama 5 év. A Landsat DCM műhold pályára állva a 8-as sorszámot kapja, miután működőképesen átadják majd irányítását az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS).


A távérzékelő űreszközt a NASA megbízásából az Orbital Sciences vállalat építette. (Kép: NASA)

A Landsat műholdfelvételek számtalan alkalmazása között szerepel a növényborítottság, a trópusi esőerdők változásának megfigyelése, a városiasodás folyamatának követése, természeti katasztrófák következményeinek felmérése és a kárelhárítás segítése, a gleccserek visszahúzódásával, az édesvizekkel, a mezőgazdasággal kapcsolatos megfigyelések végzése. A műholdrendszer jelenleg csak a lecsökkent képességű Landsat-7-re támaszkodik. A múlt hónapban kellett kivonni az aktív használatból a már közel 28 éve (!) dolgozó Landsat-5-öt. (A Landsat-6 1993-ban a start során megsemmisült.) A távérzékelési adatokat felhasználó szakemberek által már nagyon várt új Landsat-8 több képet (naponta 250 helyett akár 400-at) és jobb minőségű adatokat szolgáltat majd, mint bármelyik elődje.


A Landsat-8 a Föld körül, 705 km magas poláris pályán. Az egész földfelszínt 16 naponként tudják majd vele újra és újra felmérni. (Fantáziakép: NASA)

Az új Landsat felvételek kompatibilitása megmarad a régiekkel, ami alkalmassá teszi a már most is páratlanul hosszú időszakot felölelő egységes adatbázist a Föld felszínén történő változások elemzésére. A Landsat-8 két, más-más hullámhossz-tartományokban érzékeny fedélzeti műszere – Operational Land Imager (OLI) és Thermal Infrared Sensor (TIRS) – azonban műszaki újításokkal készült, amik sokkal nagyobb érzékenységű méréseket tesznek lehetővé.

2008-tól megváltozott a Landsat adatokhoz való hozzáférés módja: akkortól a felvételek szabadon beszerezhetővé váltak az Interneten. Míg korábban a fizető megrendelők évi 15 ezer felvételt töltöttek le, az a szám az ingyenesség miatt közel 3 millióra növekedett! A kormányzati szervek, egyetemek, tudományos kutatóintézetek, magánvállalkozások tehát világszerte több hasznos földmegfigyelési információhoz jutnak, ami a remények szerint hozzájárul a bolygónk természeti erőforrásaival való jobb gazdálkodáshoz is.

Bemutatkozik az új, a Landsat program keretében a világon mindenki számára ingyenesen elérhető földmegfigyelési adatokat szolgáltató amerikai műhold. (Film: NASA GSFC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024