Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az új amerikai műhold első képe
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak - 2011.11.28 07:15.)

Érdemes egy új rövidítést megtanulnunk: VIIRS. Ez a nemrég felbocsátott NPP földmegfigyelő hold legnagyobb fedélzeti berendezése, amelynek nemrég hozták nyilvánosságra az első felvételét.

A VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) nevű, a látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes első felvételét Észak-Amerika keleti partvidékéről készítette, november 21-én. A NASA új poláris földmegfigyelő műholdja, az NPP október 28-án startolt Kaliforniából.A széles látómező észak-déli irányban a kanadai Hudson-öböltől Floridán át egészen Dél-Amerikáig, Venezuela északi partvidékéig terjed. A felvétel nagy méretben innen letölthető. (Kép: NASA)

A VIIRS egyike az NPP műhold (feltehetően majd ritkán emlegetett teljes nevén: National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project) öt fedélzeti berendezésének, méghozzá a legnagyobb. Csak ez a műszer 252 kg tömegű. Az űreszköz 824 km magas, poláris napszinkron pályán kering, közel 27 ezer km/h sebességgel. A VIIRS az elektromágneses sugárzás látható és infravörös tartományában, 22 sávban készít felvételeket a szárazföldről, az óceánokról és a felhőzetről. A távérzékelési adatokat például a növény- és jégtakaró, a tüzek megfigyelésére, a föld- és vízfelszíni hőmérséklet mérésére használják.

December közepére az NPP minden berendezése működőképes lesz, így 2012 már úgy kezdődhet, hogy folyik az adatok szolgálatszerű lesugárzása a földi vevőállomásokra. Az NPP tervezett működési élettartama legalább öt év. Az általa nyújtott mérési adatok biztosítják az amerikai távérzékelési műholdak által már közel három évtizede folyamatosan végzett megfigyelések folytonosságát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024