Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A NASA műholdja segíti a megbízhatóbb hurrikán-előrejelzést
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak, Katasztrófák ellen , Időjárás és előrejelzése - 2002.08.25 00:42.)

Tíz éve múlt, hogy az USA partjainál kifejlődött az Andrew hurrikán és az amerikai történelem legköltségesebb hurrikán-pusztítását okozta, miközben hihetetlen méretű károkat okozott Florida déli részén. Azóta az amerikai űrhivatal (NASA) három olyan műholdat is indított, melyek segíthetnek a trópusi ciklonok eddigieknél jóval megbízhatóbb előrejelzésében.

A holdak a TRMM, a QuikSCAT és az Aqua nevet viselik, és adataik egyik felhasználója az NHC, azaz a(z amerikai) Nemzeti Hurrikán Központ.

A NASA TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission - Trópusi esőket mérő misszió) műhold szerepe a hurrikánok és trópusi ciklonok intenzitásának és fejlődésének megfigyelésében van. A műhold képes arra, hogy folyamatosan kövesse a hatalmas légköri örvények mozgását és ezáltal javítsa az előrejelzési modelleket. A TRMM másik jelentősége az, hogy - más holdakkal együtt - segít a hatalmas trópusi felhőszakadások és az ezek hatására kialakuló óriási árvizek detektálásában, és nyomon követésében. Ennek fontossága az, hogy éppen ezek a "távoli" és elmaradott területek azok, amelyek leginkább hiányt szenvednek a felszínen telepített meteorológiai eszközökben...

A NASA QuickScatterometer (röviden csak QuikSCAT) műholdján lévő SeaWinds (tengeri szelek) nevű műszere tulajdonképpen egy speciális radar, amely képes az óceánok közelében fújó szelek sebességét és irányát mérni. Ezt egy sor tengerészeti előrejelzésben hasznosítják, amikor részben előrejelzik, részben pedig követik (a már kialakult) ciklonokat. Ez év januárjától az Atlanti-óceán mindkét partján beépítették a QuikSCAT adatokat az időjárás-elemző és előrejelző rendszerekbe, és ennek hála jelentős előrelépések történtek a ciklonokkal szembeni "háborúban".

A NASA egy másik hozzájárulása a trópusi ciklonokkal kapcsolatos előrejelző munkához, az idén nyáron indított amerikai Aqua holdon lévő AIRS/AMSU műszeregyüttes. Ez a műszercsomag globális (az egész Földre kiterjedő) hőmérsékleti és páratartalom adatokat szolgáltat a légkörre.


Képünkön az Andrew hurrikán látható az egyik amerikai meteorológiai műhold által 1992 augusztus 23-án, 24-én és 25-én készített felvételek összemontírozásának eredményeképpen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024