Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulcan és Peregrine: karácsonykor?
(Rovat: Amerika hordozórakétái - 2023.10.25 14:15.)

Az ULA új hordozórakétája bemutatkozó repülésén a Peregrine-t, az Astrobotic holdi leszálló szondáját indítja majd.

Ahogy nyáron írtuk, a United Launch Alliance (ULA) új Vulcan hordozórakétájának és Centaur végfokozatának régóta várt bemutatkozását az idei év utolsó negyedére tervezték. Nos, a legutóbbi hírek szerint ez épp hogy sikerülhet is, ugyanis a Cert-1 jelzésű bemutatkozó start kijelölt időpontja karácsony előestéjén, december 24-én lesz. A helyszín a floridai Cape Canaveral támaszpont, a fő hasznos teher az Astrobotic cég Peregrine holdi leszálló szondája. Épp ez szűkíti le a lehetséges startidőpontokat is, ahhoz ugyanis, hogy a Peregrine pontosan a meghatározott helyen és időben érhesse el a Hold felszínét, havonta csak egy rövid időablak áll rendelkezésre. Ha december 24-én valami miatt halasztásra volna szükség, még 25-én és 26-án is lehetséges volna a start, de utána legközelebb már csak januárban (egyelőre nem világos, hogy abban a hónapban mely napokon).


A Vulcan rakéta tesztrepülésének tavaszi előkészületei: az első fokozat Cape Canaveral 41-es starthelyén, idén május 11-én. (Kép: ULA)

A Cert-1 repülés során a Celestis nevű vállalat megbízásából emberi hamvak is a világűrbe kerülnek, a hordozóeszközhöz rögzítve. A start előkészületei rendben zajlanak. A Centaur végfokozatot – amelyet eredetileg nem ehhez repüléshez építettek, de cserére volt szükség – hamarosan az indítóhelyre szállítják. Az utolsó tesztek november folyamán véget kell érjenek. A Peregrine szonda pedig már egy ideje készen áll a szállításra.

A Vulcan rakéta több éves késése elsősorban a Blue Origin által gyártott, az első fokozatban működő BE-4 hajtóművek lassú elkészítésének tudható be. Idén év elején a Centaur végfokozat tesztelése közben is történt egy incidens, így tolódik a tavaszra tervezett bemutatkozás (jó esetben) karácsonyra. Az ULA 2024-re azután több startot is tervez. Már csak azért is, mert a megrendelők – például az Amazon a Kuiper internetszolgáltató műholdserege példányaival – az indítási lehetőségekre várnak. Ha minden a startszolgáltató elképzelései szerint alakul, 2025 közepére érhetik el, hogy nagyjából kéthetente hajtsanak végre egy-egy új felbocsátást Vulcan Centaur rakétákkal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024