Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulcan: sikeres hajtóműteszt
(Rovat: Amerika hordozórakétái - 2023.06.08 13:15.)

Néhány másodpercen át működtették a United Launch Alliance (ULA) készülő rakétjának két BE-4 hajtóművét.

A statikus tesztet (Flight Readiness Firing, FRF) június 7-én (magyar idő szerint már 8-án) végezték el a floridai Cape Canaveral támaszpont 41-es indítóhelyén (SLC-41). A hajtóművek mintegy 6 másodpercen át voltak működésben. Az első értékelések szerint minden rendben zajlott, ami az egyik utoló fontos utolsó mérföldkő a Vulcan-Centaur rakéta régen várt bemutatkozó startjához vezető úton. Mind a hordozóeszköz, mind a földi kiszolgáló létesítmények összes rendszerét kipróbálták a rakétahajtóművek begyújtásánál, addig a pontig, amíg a hordozóeszköz „élesben” fel nem emelkedne a startállásból. A Blue Origin által gyártott, folyékony metánnal és folyékony oxigénnel működő BE-4 hajtóművek küzül most először működött egyszerre kettő a Vulcan első fokozatába integrálva. A szakemberek most néhány héten át az adatok részletes kiértékelésével lesznek elfoglalva.


(Kép: ULA)

A Vulcan rakéta szerepe a használatból rövidesen kivonandó Atlas és Delta típusok felváltása lesz. Az ULA eredetileg május 25-én tervezte végrehajtani ezt a tesztet, de néhány órával a kijelölt időpont előtt mégis lefújták azt. A tapasztalt – pontosan nyilvánosságra nem hozott – hiba kivizsgálására és javítására a tesztelésre előkészített első rakétafokozatot visszaszállították a szerelőcsarnokba (Vertical Integration Facility, VIF). Most, a sikeresen lezajlott statikus hajtóműteszt után, a rakéta bemutatkozó repülése (Cert-1) előtt a rakéta újra a VIF-be kerül, ahol a szakemberek elvégzik rajta az utolsó simításokat. Nem utolsósorban felhelyezik rá a hasznos terhet is, amellyel együtt aztán ismét kigurítják a 41-es startállásba. A jelenlegi remények szerint talán július folyamán keríthetnek sort az indításra. Ugyanakkor a Centaur-5 végfokozattal sem volt minden rendben, amikor március végén a NASA Marshall Űrközpontjában (Huntsville, Alabama) kipróbálták: a tesztpéldányból szivárgó hidrogén berobbant. Ha a vizsgálódások eredményeképp komolyabb változtatásokra volna szükség, a Cert-1 indítás a nyár utánra csúszhatna.

A tényleges időpont megválasztásához azt is figyelembe kell venni, hogy a fő hasznos teher, az Astrobotic vállalat Peregrine leszálló holdszondája számára viszonylag szűk indítási ablakok állnak rendelkezésre. Havonta mindössze 4-5 nap alkalmas arra, hogy az űreszköz rendben eljusson a Holdhoz. Az ugyanazt a startállást használó Atlas-5 indításokra is figyelni kell, bár a Boeing CST-100 Starliner űrhajó július végére tervezett, régóta húzódó felbocsátását az űreszközzel kapcsolatban felmerült újabb problámák miatt ismét csak tovább halasztják.

A Vulcan-Centaur bemutatkozó Cert-1 repülésén a Peregrine mellett repül még az Amazon tervezett szélessávú internetszolgáltató műholdserege, a Kuiper első két kísérleti űreszköze (KuiperSat-1 és -2), valamit a Celestis szervezésében egy elhunytak hamvait az űrbe juttató műhold is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024