Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Astra Alaszkából
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Kis űreszközök nagy szerepe - 2022.03.16 07:15.)

A Rocket 3.3 rakéta legutóbbi sikertelen floridai startja után az Astra Space cég most visszatért Alaszkába. A start ezúttal rendben zajlott.

A kis műholdak alacsony pályára helyezésére szánt magánfejlesztésű amerikai hordozórakéta Kodiakból március 15-én, magyar idő szerint 17:22-kor emelkedett a magasba.


Az előző, LV0008 jelű indítás kezdetben még jól haladt Cape Canaveral 46-os starthelyén, de végül kudarccal zárult február 10-én. A NASA által támogatott négy kísérleti CubeSat veszett oda. A rakétának a műholdakat az emelkedés kezdeti szakaszán védő orrkúpja nem vált le rendesen a felemelkedés után kb. 3 perccel. Az Astra szakemberei két hibát — egy elektromos tervezési problémát és egy szoftveres hibát — azonosítottak, mint a sikertelen repülés okait. (Kép: Brady Kenniston / Astra)

A mostani küldetésben (Astra-1) a megrendelő a Spaceflight cég, amely kereskedelmi alapon értékesít startlehetőségeket kisműholdas ügyfelei számára. A Rocket 3.3 hordozórakéta LV0009 repülése során egy-egy űreszköz a Portland State Aerospace Society és NearSpace Launch megbízásából repül, egy harmadik ügyfél nevét nem hoták nyilvánosságra. A portlandi szervezet nanoműholdja az OreSat0, amelyet az oregoni Portlandi Állami Egyetem (Portland State University) diákjai építették. A NearSpace Launch hasznos terhe az S4 Crossover (EyeStar-S4), amely a Föld körüli pálya elérése után is a rakéta második fokozatához rögzítve marad. Kommunikációs eszközöket tesztel és az űrbeli környezetre vonatkozó méréseket végez.


Az LV0008 jelű indításra készülő rakéta a startállásban. (Kép: Brady Kenniston / Astra)

Az alaszkai Kodiak-sziget az Astra előző – a legutóbbi floridai kísérletet leszámítva összes – indítási próbálkozásainak színhelye. Eddig nem sok sikert jegyezhettek fel, de a tesztek nyomán egyre közelebb kerülnek a megbízható hordozóeszköz megalkotásához. Az első három indítási kísérlet különféle okok miatt kudarccal végződött, de tavaly novemberben az Amerikai Űrhaderő számára már sikerült egy kísérleti hasznos terhet pályára állítaniuk. Ennek nyomán vágtak be az első igazi műholdak felbocsátásába, de a floridai próbálkozás sem sikerült.

A mostani küldetés sikere kritikus az Astra számára, akiknek a terveiben idővel akár napi gyakorisággal végrehajtandó indítások szerepelnek. A potenciális megrendelők között az amerikai hadseregen át a NASA-n keresztül kereskedelmi cégek jöhetnek szóba. A következő lépes a visszatérés lesz a Cape Canaveral bázisra, ahonnan a NASA megbízásából a hat CubeSatból álló TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) rendszer tagjait vinnék pályára áprilisban és májusban, három alkalommal, egyszerre 2-2 műholdat juttatva különböző pályasíkokba. Ezek a 3 egységnyi (3U) nanoműholdak időjárási céllal, a trópusi viharok nagy időbeli felbontású megfigyelésére készültek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021