Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A legbiztonságosabb rakéta
(Rovat: Amerika hordozórakétái, SpaceX - 2022.02.16 07:15.)

A SpaceX Falcon-9 típusa hamarosan (vagy már most is) a valaha készített legmegbízhatóbb asztronautikai hordozórakéta lehet.

A rakéták teljesítményét számos szempont szerint lehet értékelni, ezért az óvatos fogalmazás, feltételes módban. Mindenesetre az Ars Technica cikkírója szerint Elon Musk cégének rakétája mostanra elérte vagy túlszárnyalta az eddig leginkább biztonságosnak tekintett hordozóeszközök legtöbb fontos paraméterét.

Legutóbb múlt hét csütörtökön (február 3-án) indult egy Falcon-9 Floridából, előtte egy nappal egy másik Kaliforniából. Csak tavaly december eleje óta már 10-nál tartanak. Eddig összesen 140 alkalommal használtak ilyen rakétát a típus 2010-es bevezetése óta. Vagyis alig több mint egy évtized elteltével már többször indították, mint annak idején a nagyjából háromszor annyi időn át használatban tartott amerikai űrrepülőgépeket. A Space Shuttle program 135 repülése közül 133 járt sikerrel.

A Falcon-9 eddigi 140 startja közül mindössze egy végződött kudarccal. 2015 júniusában egy Dragon teherűrhajó pályára állítása nem sikerült, amely a NASA megbízásából ellátmányt szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). (A kudarcok közé nem számítják be azt a 2016. szeptemberi incidenst, amely még a start előkészületei alatt történt. Akkor az izraeli Amos-6 távközlési műholddal a tetején, a statikus hajtóműteszt alatt robbant fel a rakéta.)

2020 óta már a Falcon-9 számít a legtöbbet használt aktív amerikai hordozórakétának, miután a startok számában megelőzte a listát addig vezető – és igen megbízható – Atlas-5-öt. Ami az indítási számokat illeti, világviszonylatban egyelőre nehéz versenyezni az orosz Szojuzzal, amelynek különféle variánsait az űrkorszak kezdete, 1957 óta több mint 1900 alkalommal indították – igaz, a sikertelen alkalmak száma is meghaladta a 100-at. Ugyancsak többször indult a még napjainkban is aktív – bár egyre ritkábban használt – orosz Proton nehézrakéta.

Nehéz megjósolni, mennyi ideig használja még a SpaceX a Falcon-9 típust. Ha ebben az ütemben követik egymást az újabb és újabb startok, akár egy 500-as sorozat sem elképzelhetetlen. Sok minden függ attól, hogyan alakul a Starship projekt sorsa. Az új rakéta ugyanis idővel fel kell váltsa a SpaceX-nél a jól bevált Falcon-9-et. Pillanatnyilag kizárólag Falcon-9-cel indulhatnak amerikai földről űrhajósok az ISS-re, Crew Dragon űrhajók fedélzetén. S bár a NASA Orion űrhajója és a Boeing Starlinere rövidesen bekapcsolódhat az emberes űrprogram kiszolgálásába, még várhatóan vagy egy évtizeden át a Falcon-9/Crew Dragon rendszer marad a legmegbízhatóbb és legolcsóbb módja az amerikai űrhajózásnak.

A biztonságra visszatérve, a 2016-os Amos-6 baleset óta egyhuzamban 112 sikeres Falcon-9 indítást hajtottak végre. Ami még figyelemre méltóbb, hogy eközben a SpaceX kísérletekbe kezdett a rakéta kiürült első fokozatának visszahozatalával kapcsolatban. Mára ez odáig vezetett, hogy az újbóli hasznosítás teljesen rutineljárássá vált: van olyan fokozat, amely már tíznél is többször repült. A SpaceX sosem vallott kudarcot az újra felhasznált fokozatokkal.


Montázs a B1051 sorszámú rakétafokozat első nyolc startjáról. Ez a részegység azóta már 11-szer repült, ezzel egyelőre csúcstartó. (Kép: SpaceX)

A 112-eshez hasonló hosszú sikerszériával két rakéta büszkélkedhet az asztronautika történetében. Az egyik a Szojuz-U, amely 1973 és 2017 között összesen 786-szor repült. 1990 és 1996 között elvileg megvolt a 112-es sorozat, bár 1993-ban a Kozmosz-2243 indítása mégsem tekinthető teljesen hibátlannak, a végén ugyanis a műhold megsemmisült – meglehet, hogy a rakéta utolsó fokozatának hibájából. A másik hasonló sikersorozat a forgalomból nemrég kivont amerikai Delta-2-höz fűződik. A McDonnell Douglas által fejlesztett, majd a Boeing, végül a United Launch Alliance (ULA) által használt Delta-2 összesen 155-ször repült, ezek közül kettő végződött részben vagy teljesen sikertelenül. Amikor 2018-ban utoljára használták, az épp kereken a századik hibátlan startja volt egyhuzamban.

Persze más megbízhatóan működő rakéták is vannak. Érdemes közülük kiemelni a már említett Atlas-5-öt, amely 2002 óta 91 alkalommal repült, és teljes kudarcot még sosem vallott. A 112-es sikersorozatot remélhetőleg ezzel is elérik majd, de sokkal hosszabbat biztos nem. Még 25 indítást kötöttek le vele 2029-ig, de hamarosan fokozatosan elkezdi majd átvenni a szerepét az ULA bemutatkozásra váró Vulcan rakétája.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021